Primărio, luptă-te pentru palatul tău!

O să încep acest comentariu prin a aduce mulțumiri ”Wikipedia”: ”Franz Ritter von Des Loges (n. 23 noiembrie 1846, Viena – d. 10 mai 1914, Suceava) a fost un om politic austriac din Bucovina, care a îndeplinit funcția de primar al orașului Suceava (1891-1914). (…) În perioada cît a condus treburile orașului a fost realizat centrul urbanistic al Sucevei, construindu-se clădirile în care se află astăzi Prefectura și Consiliul Județean (Palatul Administrativ orășenesc, finalizat în 1903-1904, și în care erau adăpostite administrația orașului, poliția, pompierii, o casă de economii și muzeul de istorie), Muzeul Bucovinei și Muzeul de Istorie (sediul Căpităniei Districtuale, realizată în 1902-1903), Colegiul Național <Ștefan cel Mare> (Gimnaziul greco-oriental, construit între 1893-1895 pe locul vechii Piețe de lemne), Spitalul Vechi (Casa publică generală a bolnavilor din Suceava, construită în perioada 1891-1903), clădirile actualului Centru de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj (fosta Uzină de Apă a Sucevei)”. Mulțumiri, Franz Cavaler Des Loges!

După cum se știe, Palatul Administrativ a fost distrus de focul care l-a învăluit în dimineața zilei de 6 martie 2021 și de apa cu care au aruncat pompierii. Lumea care se pricepe spune că monumentul istoric va putea fi refăcut în aproximativ doi ani. Pînă atunci, angajații Consiliului Județean și ai Prefecturii s-au mutat pe unde au apucat. Prefectura și-a dus calabalîcul la Muzeul de Istorie, iar Consiliul Județean și-a împrăștiat calabalîcul în șase imobile în care funcționează instituții din subordinea sa și urmează să ocupe și un spațiu al primăriei din centrul Sucevei.

Așadar, Franz Cavaler Des Loges a construit palatul pentru primărie. După cel de-al Doilea Război Mondial, după venirea comuniștilor la putere, primăria a fost mutată în clădirea în care funcționează în prezent Muzeul de Istorie, iar apoi a fost transferată în imobilul unde astăzi este Palatul de Justiție. La începutul anilor 90, primăria s-a mutat în clădirea ridicată de Banca Agricolă lîngă stadionul ”Areni”.

Cînd au venit comuniștii la putere, Palatul Administrativ a fost confiscat pentru a înființa acolo Consiliul Popular Județean. Consiliul Județean de astăzi este continuatorul Consiliului Popular Județean. Așadar, CJ-ul s-a făcut stăpîn peste o clădire istorică luată cu japca de comuniști.

Acestea fiind scrise, Primăria Suceava ar trebui să fie bărbată și să dea în judecată Consiliul Județean pentru a-și recăpăta ceea ce îi aparține de drept: Palatul Administrativ. Au fost procese pentru proprietăți din anii 1.800, care s-au încheiat cu victoria reclamanților, așa că de ce primăria să nu creadă în victoria sa în ceea ce privește clădirea de patrimoniu?

Consiliul Județean nu merită Palatul Administrativ, pentru că nu a fost în stare să aibă grijă de el. Consiliul Județean merită să stea în cîmp, merită să se mute lîngă aeroportul de la Salcea, acolo unde zace părăsită ditamai clădirea care-i aparține. Este vorba despre fostul Centru Economic Bucovina.

Primărio, fii bărbată și luptă-te pentru Palatul Administrativ, care este al tău! Sucevenii merită să pășească într-o clădire elegantă atunci cînd au de rezolvat o treabă la primărie.