Fără strategie, viața sportivă e pustiu

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat că, și în acest an, fotbalul și handbalul vor primi cîte 2,5 milioane de lei, cîte aproximativ 500.000 de euro, din partea municipalității. Însă, numai în cazul în care Foresta Suceava va reuși promovarea în liga a II-a de fotbal, iar CS Universitatea Suceava se va menține în prima ligă la handbal. Obiectivele nu sînt ușor de realizat, în condițiile în care nici echipa de fotbal și nici cea de handbal nu merg așa cum și-ar dori suporterii, antrenorii și jucătorii.

O analiză a Gazetei Sporturilor și a Blocului Național Sindical a constatat că, într-un an, sportul sucevean primește din partea administrațiilor locale 5,3 milioane de euro, pe lîngă primării contribuind financiar și Consiliul Județean. Județul Suceava este al doilea pe țară ca întindere, iar ca număr de locuitori cred că a rămas în top 10. În județul nostru sînt nu mai puțin de 114 localități, în acestea existînd cîteva echipe de fotbal de județeană, trei echipe de fotbal de liga a III-a și cîteva grupe de copii și juniori. La handbal avem o echipă în Liga Națională și una în divizia inferioară, iar la volei o echipă care este în a doua divizie. Se obțin ceva performanțe la rugby pe la Gura Humorului, se cîștigă medalii la box, pe la juniori și tineret, la clubul din Suceava, mai sînt victorii la lupte și cîteva rezultate bune la atletism, la cluburi din Cîmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei. Cam puțin pentru 5,3 milioane de euro.

Partea proastă este aceea că nu există o preocupare serioasă pentru descoperirea de talente în județ și creșterea acestora pînă în ziua în care să-și ia zborul către marea performanță. La fotbal, doar CSM Bucovina Rădăuți este un exemplu fericit, pentru că merge, în general, pe mîna, mai bine zis pe piciorul, jucătorilor din zonă, unii dintre aceștia fiind foarte tineri. În schimb, Șomuzul Fălticeni a adus niște tineri de peste mări și țări, tăind din start orice șansă de afirmare pentru fotbaliștii din zonă. Este anormal ca din bugetul Fălticenilor să fie plătiți jucători fără calități sportive deosebite care au fost importați din lumea largă. Este anormal, dat fiind faptul că Șomuzul nu poate avea pretenții de promovare, fiindcă bugetul pe care l-ar putea asigura municipalitatea nu i-ar permite să activeze în liga a II-a. Pe banii fălticenenilor ar trebui să facă sport și, eventual, performanță, tinerii din Fălticeni, Bunești, Pleșești, Calafindești și alte localități din împrejurimile municipiului.

Autoritățile din județul nostru ar trebui să aibă o strategie comună pentru susținerea sportului, mai ales că 5,3 milioane de euro reprezintă o sumă consistentă. Județul Suceava ar trebui să aibă o strategie cu două substrategii. Prima pentru copii și juniori, în sensul că în toate localitățile ar trebui finanțat sportul la acest nivel, iar a doua ar trebui să vizeze sportul de performanță. Județul ar trebui să aibă o echipă de handbal în prima ligă care să se bată la titlu, nu ca să se salveze de la retrogradare, o echipă de volei în prima divizie, mai ales că se tot spune că municipiul Suceava va avea polivalentă, și cîte un club puternic de lupte, atletism și rugby. În același timp, ar trebui reînființată echipa de hochei de la Rădăuți. La urmă am lăsat echipa de fotbal a județului, care ar trebui sprijinită să intre în Liga a II-a, iar după un an-doi să poată promova în prima divizie.

Dacă Județul nu face o strategie pentru sport, banii vor fi cheltuiți în continuare aiurea, copiii și tinerii nu vor avea cum să se dezvolte ca sportivi de viitor și nici nu vom avea echipe performante, care să le-aducă un pic de bucurie sucevenilor. Parafrazînd o replică celebră dintr-un film, fără strategie, viața sportivă e pustiu.