Ungurii salvează istoria românilor

Ministerul digitalizării din România ar trebui să recunoască o stare de fapt: actuala stare a digitizării este deplorabilă.

Știți cine a făcut cea mai mare arhivă de reviste românești? Ungaria. Cu interfață în limba română.

O limbă română curat scrisă. Munca asiduă se datorează unei echipe numită ”Arcanum” (o inițiativă privată veche de trei decenii), care a digitizat integral reviste și ziare ca „România literară”, „Contemporanul”, „Universul”, „Telegraful Român”, „Curentul”, „Foaia Poporului”, „Scînteia”, „România Liberă”, „Adevărul”, „Teatrul”, „Flacăra”, etc.

În acest timp noi facem bibliografii ca în secolul al XIX-lea în institutele de cercetare.

Proiectele de digitizare românești se fac cu greu în lipsa finanțărilor serioase. Nu face nimeni treabă serioasă prin cîteva proiecte, din an în Paști. Ar fi normal să fie coordonat un program național de recuperare a patrimoniului cultural prin arhive digitale.

Deși bibliotecile au prin lege obligația să digitizeze cărți, aceste digitizări se fac haotic.

Epoca în care trăim este o epocă în care căutatul individual prin arhive fizice nu prea mai are ce să ne ofere. Mai bine zis, nu ar mai trebui să fim dependenți de ele.

Știu că mulți nu sînt conștienți, încă, de asta și vor obiecta că fără „mers la bibliotecă” nu se face carte. Îmi pare rău să dezamăgesc. Sîntem la ani lumină de vecinii noștri, nu e nevoie să merg mai departe de Budapesta, pentru a vedea cît de în urmă sîntem la „oferta” cercetării prin digitalizare.

Datorită muncii fraților noștri unguri de la ”Arcanum”, mai multe milioane de pagini ale ziarelor și revistelor românești din ultimii 150 de ani se pot accesa prin cîteva click-uri. Putem să căutăm în ziare sau în săptămînale, în reviste de sport sau în reviste pentru femei.

Intrați pe site-ul lor să vedeți arhiva colosală.

Accesați acest link și vă veți convinge: https://adt.arcanum.com/ro/

Evident, se plătește abonament pentru acces. Pentru că poți salva (și folosi în cercetare, fără a părăsi biroul) în propriul calculator tot ce dorești.

Dar să revenim la noi.

Știați că angajații de la Agenția pentru digitalizare duc, lunar, dosar cu șină de cinșpe foi la Secretariatul General al Guvernului, pentru rambursarea chiriei?

Ce ar mai fi de adăugat?

Geo Alupoae, critic de teatru și impresar al Teatrului ”Matei Vișniec” Suceava