Euforie

Volumul Euforie, scris de autoarea suedeză Elin Cullhed și publicat recent în colecția Fiction Connection a Editurii Trei, reconstituie ultimul an din viața uneia dintre cele mai importante poete ale secolului XX – Sylvia Plath.

Euforie, cîștigător al SVT Kultur Augustpriset 2021, cel mai important premiu literar suedez, zugrăvește portretul unei minți strălucite, angrenate într-o luptă acerbă cu lumea, cu cei dragi – și, nu în ultimul rînd, cu sine însăși.

Cullhed descrie cu o remarcabilă intuiție și cu multă duioșie ciocnirea violentă, neîntreruptă dintre condiția de mamă și cea de soție perfectă și, totodată, dintre poezie și frumusețe”. – Aftonbladet

Sylvia e însărcinată cu al doilea copil și foarte entuziasmată de noua aventură în care a pornit împreună cu soțul ei, Ted Hughes. S-au retras la țară, departe de zgomotul și agitația marelui oraș, într-un vechi conac pe care vor să-l transforme într-un cămin primitor. Dar treptat această lume începe să devină apăsătoare pentru Sylvia, care își dorește cu disperare să scrie, să iubească, să trăiască, să devină faimoasă. În timp ce Ted se bucură de un succes tot mai mare ca poet și începe să tînjească după altceva în afară de mica lor lume insulară, Sylvia se simte întemnițată de dragostea pentru el și totodată dependentă de prezența lui.

În această reconstruire literară a unei figuri iconice, Elin Cullhed pătrunde în mintea Sylviei Plath, oferindu-ne acces neîngrădit la tot zbuciumul său sufletesc. Scriitura e atît de convingătoare, încît povestea marii poete a secolului XX e mai actuală ca niciodată, iar autoarea pare să aibă o afinitate profundă cu propriul ei personaj”. – SVT Kultur

Într-o scriitură impetuoasă, aluvionară, obsesivă, o cunoaștem pe Sylvia Plath imaginată de Cullhed: disperată, incandescentă, jucăușă, geloasă, grandilocventă, cu un irezistibil monolog interior care dezvăluie o artistă de o forță cu totul ieșită din comun.

Romanul lui Cullhed invită cititorul în universul lăuntric al Sylviei Plath, unde este martorul fiecărui gînd și al fiecărei emoții pe care poeta le trăiește. E o experiență atît de fascinantă, încît vrei să-i fii alături personajului până la sfîrșit”. – Svenska Dagbladet

Elin Cullhed (n. în 1983) este o autoare suedeză al cărei debut din 2016, Gudarna, un roman pentru adolescenți, s-a bucurat de mare succes. Cullhed a început să studieze îndeaproape opera și viața Sylviei Plath cînd s-a confruntat cu o situație similară cu a poetei: mamă, căsătorită cu un scriitor și luptîndu-se să găsească timp și spațiu pentru propriul scris. Romanul Euforie este în curs de publicare în 23 de limbi.

Instinct

Instinct, noua apariție editorială a Editurii Lifestyle Publishing House, parte a Grupului Editorial TREI – este o carte practică și motivantă, un ghid pentru toți cei care s-au săturat să trăiască pe pilot automat și doresc o viață mai bună, plină de productivitate și fericire.

Cînd vei termina această carte, vei începe să iei decizii mai bune la muncă, acasă și în toate relațiile tale. Și vei putea începe să trăiești o viață mai conștientă”. – Rebecca Heiss

De ce ne simțim în permanență copleșiți de stres, lipsiți de un scop real și nesatisfăcuți de cariera și de relațiile noastre? De ce pare că ne sabotăm singuri, ne împiedicăm să fim productivi și să avem succes? Răspunsul se află în instinctele noastre… În toate domeniile vieții, acționăm conduși de instincte dezvoltate cu sute de mii de ani în urmă și menite inițial să ne ajute să supraviețuim într-o lume plină de pericole și lipsuri. Însă, în lumea de astăzi, aceleași instincte ne împiedică să obținem succesul în mediul în care trăim de fapt: o lume diferită, cu multiple alegeri și conexiuni nelimitate.

Dr. Rebecca Heiss oferă o nouă abordare referitoare la puterea instinctelor umane. Autoarea dezvăluie teoriile științifice din spatele comportamentelor de autosabotare și ne oferă tehnici simple și ușor de aplicat, pentru a redirecționa aceste instincte să acționeze în favoarea noastră.

În cartea sa, Instinct, dr. Heiss propune o perspectivă biologică pentru înțelegerea comportamentelor umane pe care psihologii le studiază de mulți ani. Abordarea ei inovatoare ne oferă noi modalități de a învăța cum să ducem o viață productivă și satisfăcătoare”. – Dorothy W. Cantor, fost președinte al Asociației Americane de Psihologie.

Scopul acestei cărți este acela de a te ajuta:

să conștientizezi manifestarea instinctului și faptul că există un antagonism între el și mediul actual;

să recunoști rezultatul pe care instinctul respectiv încearcă să-l obțină;

să intervii la nivelul instinctelor pentru a stimula alinierea acțiunilor, convingerilor și experiențelor tale ca să obții rezultatul pozitiv dorit.

Așadar, autoarea ne spune că instinctele nu sînt rele, dar nici nu sînt neapărat bune. Nu este cazul să fie categorisite, însă consecințele care decurg din aceste instincte, în funcție de anumite situații, se dovedesc a fi pozitive sau negative. Instinct îți oferă cunoștințele și abilitățile necesare pentru a-ți identifica, modifica și optimiza propriile instincte. Îți va dezvălui modalități de intervenție directă care acționează în concordanță cu biologia, nu împotriva ei.

Dr. Rebecca Heiss este specialist în biologie evoluționistă și studiul stresului. Cercetările sale sînt axate pe conștientizarea și depășirea limitărilor instinctuale ale individului – vechile temeri, deseori inconștiente, care ne împiedică să ne atingem potențialul optim și să avem o viață fericită.

Rebecca Heiss este autor, fondator al aplicației mobile de feedback de 360 de grade Icueity și speaker profesionist foarte apreciat. Susține conferințe TEDx la nivel internațional. A fost, de asemenea, profesor și membru fondator al unei școli inovatoare, care pune în prim-plan gândirea antreprenorială.

Editura Trei