”Cîteodată este necesar să ieșim din zona de confort și să ne asumăm, nu neapărat și experiențe, că nu le putem numi experiențe provocatoare, dar de aici vine creșterea, din punctul meu de vedere… și vorbind doar pe profilul școlii noastre, pe profilul tehnologic, este cea mai bună variantă de planuri-cadru de care am avut parte pînă acum. (…)
Există o continuitate, deci, lucrurile nu se opresc aici. Toate aceste planuri-cadru vin cu programe schimbate, noi lucrăm acum împreună cu CNDIPT-ul la noile programe școlare care includ competențele verzi… deci lucrurile nu se opresc aici. Eu cred că e un pic de zarvă pentru că, exact cum spuneam, ieșim un pic din zona de confort și nu cred eu că e vorba de numărul de ore. Oamenii sînt speriați, mă gîndesc, pentru că vor dispărea norme, catedre… nici vorbă de așa ceva! Dar trebuie să recunoaștem, cu toată Istoria care s-a făcut pînă acum și cu toată Geografia, elevii spun că nu sînt foarte bine puși la punct cu informația de care au nevoie. Trebuie o schimbare și trebuie să se facă din rădăcini, din punctul meu de vedere.
(Ar trebui să fie o discuție și despre modul cum sînt predate materiile). Copiii… nu vorbesc de ai noștri, nu vorbesc de învățămîntul sucevean, pentru că aici lucrurile merg foarte bine. Ar trebui cumva să încercăm să-i aducem copilului în față informația pe care el o percepe foarte ușor. Copiii de acum 10 ani au avut un mod de a percepe informația, acum nu mai putem veni cu conținuturi stufoase, nu îi mai putem pune să tocească, pentru că îi pierdem. Efectiv îi pierdem. Deci, trebuie de schimbat de la stil de predare la programe școlare, la manuale. Mă gîndesc un pic și la programele acestea școlare din care colegii noștri dau examen de titularizare, dau examen de definitivat. Noi sîntem, cel puțin ca școală, atît de departe cu dotarea și cu ceea ce facem și îi pun să învețe ceea ce se preda pe baza materialului didactic pe care îl aveam acum 20 de ani. Exemplu: SUMALUL. În nici un program școlar nu există SUMALUL, da? Noi lucrăm cu copiii la școală. Nici un coleg de-al meu, la definitivat, la titularizarea pe Silvicultură, nu dă acel SUMAL. Pe partea de exploatare avem simulatoare, le avem… Ei sînt tot la țapină… Nu e regulă, trebuie progres și adaptare din mers. Adaptare permanentă”. Directoarea Colegiului Silvic ”Bucovina” din Cîmpulung Moldovenesc, Alina Cuciurean.