Napoleon, omul care a schimbat Europa și i-a dat strălucire Franței

Și eu aș fi vrut să văd filmul, pentru că mă interesează subiectul, și, sigur, mă interesează noua punere în scenă. Cu toate că, trebuie să o spun, din păcate, toate noile puneri în scenă sînt tot mai științifico-fantastice, tot mai fanteziste. Uneori am văzut filme bune care sînt atît de aproape de realitate… Nu am înțeles de ce trebuie să stricăm realitatea. (…) S-au făcut foarte multe filme cu Napoleon, am văzut la un moment dat o miniserie, cred că în patru sau în șase părți, făcută de francezi, o miniserie artistică spre documentar, dar foarte, foarte bună.

Ideea este că, într-adevăr, Napoleon a fost un monument ca personalitate. El și astăzi este abordat din diverse puncte de vedere, pentru că este un personaj controversat și rămîne încă un personaj controversat, pe de o parte. Pe de altă parte, nu exista inteligența artificială care să monitorizeze tot. Și mai e un lucru pe care deocamdată inteligența artificială nu-l monitorizează – gîndurile. Și atunci, e foarte complicat să știi ce a gîndit un om la un moment dat. (Cît despre faptul dacă îl vede ca pe un personaj pozitiv ori negativ) sînt mai multe chei. Dacă stăm și ne gîndim la faptul că a călcat în picioare Europa, ar putea fi și un personaj negativ. Pe de altă parte, pînă la urmă, a fost, totuși, un personaj pozitiv, pentru că Revoluția de la 1848 a fost, de fapt, încununarea a ceea ce a făcut, cred eu, Napoleon. El a adus anumite concepte în toată Europa legate, în primul rînd, de egalitate socială. Sigur, era o teorie, dar ca teorie, măcar, ea a prins după aceea rădăcini, s-a dezvoltat. Pe de altă parte a adus, într-o anumită formă, un aer nou în ceea ce privește regimurile politice. A adus ideea de republică, chiar dacă el a avut un imperiu, mă rog, s-a autoproclamat împărat. Au fost foarte multe idei politice noi.

Napoleon rămîne, pînă la urmă, un personaj care a schimbat Europa, clar. Nemaipunînd la socoteală faptul că i-a dat strălucire Franței. De fapt, cred că a fost ultima strălucire a Franței. Mă rog, pînă la sfîrșitul Primului Război Mondial Franța a mai strălucit o dată. Apropo de tratatele de pace, pentru că a suportat și cele mai mari pierderi în Primul Război Mondial. Însă, n-a mai fost strălucirea din vremea lui Napoleon”. Doctorul în istorie Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei, în contextul apariției filmului ”Napoleon”, cu Joaquin Phoenix, care este foarte comentat de critica de specialitate, de istorici și de public. Filmul a rulat și la Suceava, însă domnul Ursu, așa cum a spus, nu a apucat să-l vadă.