IȘJ Suceava, repetent la comunicare

La Inspectoratul Școlar Județean Suceava comunicarea există, dar lipsește cu desăvîrșire. Dacă ar fi să-i fie puse toate absențele în catalog, comunicarea ar avea nota scăzută la purtare și ar trebui exmatriculată.

Presa a aflat pe surse că urmează să fie ”tăiate” o serie de clase de liceu de-a IX-a, pe motiv că numărul de elevi care vor termina clasa a VIII-a a scăzut dramatic. Abia după ce presa a început să adreseze întrebări, Inspectoratul Școlar a venit cu lămuriri. Din cei peste 7.000 de elevi suceveni care terminau pînă acum școala generală 1.800 vor lipsi la strigarea catalogului în toamnă. Drept urmare, liceele trebuie să reducă numărul de clase cu aproximativ 25%. De pildă, dacă la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava sînt în prezent opt clase de-a IX-a, în anul școlar 2021/2022 vor fi cu două mai puține, iar dacă la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” sînt șase clase, în anul școlar viitor vor fi numai cinci.

Ministerul Educației, cel care se tot reformează la fiecare schimbare de ministru și care tot așteaptă să pună în practică programul prezidențial ”România educată”, a rămas încremenit în proiect, de parcă nu ar fi venit pandemia peste țară. Pandemia care a închis școlile pentru o perioadă îndelungată de timp și care i-a obligat pe profesori să împartă clasele în două atunci cînd școlile erau deschise: jumătate dintre copii la cursuri față în față și jumătate în fața calculatorului. Ei bine, pentru minister clasele trebuie să aibă tot 28 de elevi. Dacă ar fi avut 14, așa cum ne-a învățat pandemia că e bine să fie, atunci nici una din clasele de-a IX-a de la liceele sucevene nu ar fi trebuit desființate. Poate comunică IȘJ Suceava această propunere Bucureștiului. Pardon, am uitat că inspectoratul este repetent la comunicare.

Colegiul Rațional ”Petru Rareș”