Impresia e una, realitatea e alta

Fiind vorba despre un eveniment de amploare era inevitabil să apară și nemulțumiri legate de Festivalul de Artă Medievală ”Ștefan cel Mare” Suceava, cel mai mare festival de profil din țară. Cea mai mare nemulțumire a fost legată de faptul că în fruntea domnițelor și cavalerilor care au defilat pe străzile municipiului în deschiderea festivalului a fost o trupă de ucrainence. Comentariile, unele dintre ele foarte dure, le-au vizat și pe ucrainence, și Ucraina, și pe organizatori.

Referitor la acest subiect, directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, a oferit explicații în cadrul unei emisiuni la Radio Top: ”În paradă, prima trupă a fost cea a cascadorilor, cu niște cai nărăvași. A fost dorința lor ca după cei patru cai ai lor să pun două trupe liniștite, care să nu aibă tobe și alte chestii zgomotoase. Caii erau foarte agitați și-atunci am pus două trupe: una a ucrainenilor, din care făceau parte patru femei și un bărbat, și care nu aveau tobe, nu aveau nimic și încă una cu focuri, care nu făcea gălăgie. Apoi, au venit din nou cai, și așa mai departe. Așadar, în frunte nu au fost ucrainenii, ci au fost cascadorii de la București”.

Și acum o explicație pentru o altă categorie de comentarii: „(…) mai sînt unii care comentează pe Facebook, ce-i drept, nu știu dacă sînt zece, că se cheltuiesc banii, că e implicat politicul. Nu are nici o treabă politicul. Finanțarea este asigurată de Consiliul Județean, de Primăria Suceava și de vreo 30 de sponsori, însă organizarea efectivă o face Muzeul Național al Bucovinei. Muzeul nu face parte din partidele politice”.

Asta este realitatea. Însă, cu siguranță că unii, dacă tot sînt porniți, nu vor lăsa realitatea să strice niște comentarii dure. Și nici niște impresii deja formate.

Muzeul Rațional al Bucovinei