Consilieri pentru consilierea consilierilor epuizați

România nu va fi doar educată, dar va fi și hrănită, și îmbrăcată, iar profesorii nu vor mai putea de bine. Ei, nu chiar astăzi, ci undeva mai încolo. Timpul ne va spune exeat cînd. Din declarațiile ministrului Educației Sorin Cîmpeanu, reforma gîndită profund de profesorul de la Sibiu cu viză de flotant la București va schimba sistemul din temelii, copiii amărîți nu vor mai abandona școala, profesorii mulțumiți vor fi numai cu gîndul la ore, iar învățămîntul românesc va scoate doar produse de calitate.

Prezentul este, însă, ca de obicei, sumbru, inclusiv în ceea ce privește consilierea școlară. Psihologul Mariana Onu, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională – CJRAE, spune că în instituțiile de învățămînt sucevene sînt doar 55 de consilieri școlari, în condițiile în care ar trebui să fie vreo 300 și a adăugat: „Numărul consilierilor școlari este mult prea mic. Din aproape toate școlile din mediul rural lipsesc acești consilieri. Este nevoie de specialiști mai ales la gimnaziu, la vîrsta preadolescenței, cînd copiii se confruntă cu conflicte, probleme diverse, fenomene de bullying pe care nu știu să le gestioneze. Astfel, în grija unui consilier sînt elevi din mai multe școli, situație în care eficiența muncii acestuia scade”.

Cum în județul Suceava sînt 110.000 de elevi, înseamnă că, teoretic, un consilier are în grijă nu mai puțin de 2.000 de copii. Vă dați seama că acești consilieri sînt terminați. Pînă să facă învățămîntul românesc să strălucească, domnul Cîmpeanu ar face bine să dea repede niște bani pentru angajarea a 55 de consilieri, care să-i consilieze pe cei 55 de consilieri epuizați.

Cîmpeanul școlar 2022-2023