Sir Paul iar face o nefăcută

Aproape de fiecare dată cînd inventează cîte ceva, ne spunem, măcar în sinea noastră, că ar fi cam gata, că după asta nu mai are ce să urmeze, ce să se mai născocească… Și absolut întotdeauna constatăm că ne-am înșelat, că încă se mai poate inventa, mai ales dacă în rolul inventatorului se află cîte una din ființele dovedite ca fiind geniale. Printre ele, indiscutabil, se numără și Sir Paul McCartney, care la cei 79 de ani pe care îi va împlini anul acesta (e născut pe 18 iunie, dar nu de asta îl iubesc!) te-ai aștepta să fie măcar condus de rutină, dacă nu să se astîmpere complet și să se mai odihnească și el… Dar el nu și nu!

După ce sfîrșitul de an i-a adus locul I în clasamentele cele mai importante pentru fabulosul album „McCartney III”, compus, cîntat, interpretat de el însuși la vreo 20 de instrumente, ba și înregistrat și procesat de unul singur, deh!, ca omul care se plictisește în lockdown, la domiciliu!, începutul noului an ne aduce tot de la domnia sa o veste care deja ne-a pus pe jar pe toți fanii: Sir Paul (la ei chiar se folosește formula asta, nu e ca la noi cu „doamna Geta” de la mezeluri sau de la coafor!) zice că a fixat deja și data, 2 noiembrie! Cum pentru ce!? Pentru volumul său autobiografic! Ei, și?, veți zice. Stați puțin și nu mînați: Sir Paul face exact aici nefăcută: va fi un fel de autobiografie mai mult… dedusă de cititori, din versurile pieselor, 154 la număr!, care vor fi incluse în cele două volume cu coperți tari.

Dar nu mai bine-l ascultăm chiar pe Sir Paul explicînd? I-auziți: „Mai des decît pot eu socoti, am fost întrebat dacă n-am de gînd să scriu o autobiografie, dar n-am găsit niciodată timpul potrivit. Singurul lucru de care m-am ocupat permanent, fie acasă, fie în turneu, a fost să scriu cîntece noi. Știu că multor oameni, cînd ajung la o vîrstă, le place să se ducă la agende, spre a-și reaminti întîmplări, zi cu zi, din trecut, numai că eu nu am asemenea însemnări. Ceea ce eu am sînt cîntecele mele, cu sutele, despre care am înțeles că servesc aceluiași scop. Iar cîntecele astea îmi acoperă întreaga viață”. Cartea va mai cuprinde notițe, scrisori, fotografii, închegate într-o poveste amplă alături de cele 154 de poezii, toate puse cap la cap de prietenul lui Paul, scriitorul Paul Muldoon.