Secrete și minciuni în psihoterapie

Chiar și în cel mai confidențial spațiu cu putință, cabinetul de psihoterapie, se întâmplă uneori ca anumite lucruri să rămână nespuse. De ce mint clienții? Dar terapeuții? Ce fel de teme tind să fie tăinuite, minimizate sau disimulate? După ce oferă o perspectivă asupra acestei problematici generale, modurile tipice în care clienții înșală în terapie, dificultățile pe care terapeuții le au în detectarea secretelor și minciunilor, precum și motivele pentru care nesinceritatea pacientului este importantă, autorii oferă rezultatele studiilor pe care le-au desfășurat pe această temă și ilustrează prin bogate exemple clinice natura specifică a celor mai comune minciuni și secrete ale clienților: gânduri suicidare și de autovătămare, probleme sexuale, abuz de substanțe, traume, precum și tema progresului clinic și a sentimentelor clientului față de terapeut. Cartea poate fi utilă atât psihoterapeuților, profesorilor și studenților din domeniul sănătății mentale, dar și clienților pentru care acest demers fascinant este încă în desfășurare și care vor regăsi în paginile acestei lucrări numeroase elemente cu care se vor identifica.

Barry A. Farber este profesor de psihologie clinică la Teachers College, Columbia University din 1979. Interesat de cercetarea în domeniul psihoterapiei, a scris numeroase lucrări despre efectele practicării psihoterapiei asupra terapeutului și a persoanelor importante din viața terapeutului, burnoutul psihoterapeuților, modul în care terapeutul funcționează ca persoană de atașament, natura și consecințele autodezvăluirii în psihoterapie.

Matt Blanchard este psiholog clinician la New York University’s Gallatin School of Individualized Study.

Melanie Love este psiholog clinician la Temple University’s Counseling Center.

De-a șoarecele și pisica

Cel de-al 11-lea volum din seria Helen Grace, ”De-a șoarecele și pisica” de M.J. Arlidge, a fost recent publicat de Editura Trei în colecția Fiction Connection – Crime. Celebrul scriitor britanic îi testează din nou limitele nu mai puțin celebrului său personaj, detectivul-inspector Helen Grace.

M.J. Arlidge țese o tapiserie care-ți îngheață sângele în vine”. – Daily Mail

Un ucigaș tăcut pândește în oraș și atacă oameni care sunt singuri acasă seara, într-un joc de-a șoarecele și pisica letal, care seamănă panică. Detectivul-inspector Helen Grace conduce ancheta, însă este și ea vânată, urmărită pas cu pas de un psihopat nemilos care vrea răzbunare. În căutarea asasinului, Grace începe să creadă că în spatele acestor crime brutale există un adevăr șocant. Însă ce va afla e chiar mai pervers decât ar fi bănuit vreodată…

Helen Grace e una dintre cele mai remarcabile eroine care au apărut în ultimii ani”. – Jeffery Deaver

De-a șoarecele și pisica este un thriller întunecat, plin de tensiune și evenimente care te fac să nu poți lăsa cartea din mână. Arlidge alege să ne împărtășească mult și din viața personală a lui Helen Grace și din tensiunile vieții sale profesionale, îi arată frica, fragilitatea, nesiguranța, făcând-o mult mai umană.

O poveste cu suspans și o mulțime de răsturnări de situație”. – It’s All About Books

M.J. Arlidge (n. 1974) lucrează de peste 20 de ani în televiziune, fiind specializat în producții dramatice. A produs și a scris scenarii pentru seriale polițiste de prime time pentru televiziuni britanice, printre care Silent Witness, Undeniable, The Little House și, cel mai recent, Innocent. În prezent, produce filme pentru rețele TV din Marea Britanie și SUA.

De același autor, la Editura Trei au apărut zece romane din seria Helen Grace: Ghici cine moare primul (declarat cel mai bun roman polițist de debut din Marea Britanie în 2014), Ghici ce-i în cutie, Casa păpușilor, Ghici care-i mincinosul, Băiatul pierdut, De-a v-ați ascunselea, Mă iubește, nu mă iubește, Ghici cine urmează, Ghici cine pândește în pădure și Adevăr sau provocare.

Uimitoarea Grace Adams

Editura Trei a publicat recent, în colecția Fiction Connection, romanul ”Uimitoarea Grace Adams” de Fran Littlewood (traducere de Camelia Ghioc), o călătorie ca un rollercoaster, despre eliberare și descoperire – un omagiu adus femeii.

Extrem de captivant. Puternic, amuzant și emoționant. L-am devorat”. – Paula Hawkins, autoarea bestsellerului Fata din tren

Blocată în traficul înnebunitor al metropolei, Grace Adams clachează. Nu țipă, nu plânge și nu se ascunde. Pur și simplu își abandonează mașina în mijlocul vacarmului și pleacă. Unde? Se gândește să meargă la fiica sa, care împlinește 16 ani. Și care refuză s-o vadă. Copila cu care se înțelegea de minune cândva, dar care acum locuiește cu tatăl ei. Vrea să repare ce au pierdut. Vrea să ajungă la soțul ei, care i-a trimis actele de divorț. Deși, cândva, i-a legat o mare poveste de dragoste. Când totul pare pierdut, oare mai ai șansa s-o iei de la capăt? Și dacă un lucru te face să pierzi totul, oare există și ceva care te poate ajuta să-ți recâștigi propria viață? Unde a dispărut Grace cea frumoasă care știe cinci limbi, vorbește fermecător și te cucerește cu umorul ei aparte?

Am adorat acest frumos roman de debut! Distractiv, tulburător și uneori absolut sfâșietor, m-a vrăjit până la ultima pagină. O lectură de neuitat”. – Liane Moriarty, autoarea bestsellerului Marile minciuni nevinovate

Uimitoarea Grace Adams este povestea unei vieți, a unei relații dintre mamă și fiică, a unei căsnicii, a unei întregi familii, pe fundalul unei singure zile petrecute în nordul Londrei.

Extrem de bine realizat. Vei râde, vei plânge și îți vei înclina capul în semn de recunoaștere. Cu adevărat uimitor”. – Sun

Romanul este plin de flashback-uri care ne dezvăluie treptat povestea personajului principal, Grace. Primele zile ale relației cu soțul ei, Ben, sunt evocate cu un amestec de tandrețe și umor.

Littlewood scrie cu fervoare și compasiune despre agoniile atât de credibile prin care trece Grace și despre imposibilitatea de a face față simultan tuturor provocărilor la care ne supune viața modernă. Citește-l și plânge (apoi înveselește-te)”. – The Times

Fran Littlewood are un master în scriere creativă de la Royal Holloway, Universitatea din Londra. Înainte de obținerea diplomei de master a lucrat ca jurnalist, inclusiv la The Times. În prezent, locuiește la Londra cu soțul și cele trei fiice ale lor. ”Uimitoarea Grace Adams” este romanul ei de debut.

Editura Trei