Spitalele sucevene nu au nevoie doar de medici

Autoritățile sucevene au anunțat că spitalele stau cu ”arma” la picior, gata să înceapă lupta cu valul V al pandemiei. Planul de luptă este făcut, iar paturile, tuburile de oxigen, medicamentele și materialele sanitare sînt pregătite. Totodată, personalul medical este gata să înceapă și el cea de-a V-a luptă. Că tot veni vorba despre personalul medical, de regulă, cînd vine vorba despre acesta automat lumea se gîndește la medici. Însă, într-un spital medicii nu ar putea face nimic fără asistenți medicali, infirmieri, brancardieri și personal auxiliar. Zilele trecute au apărut anunțuri ale Spitalului Municipal Fălticeni, noul spital, care pregătește un concurs pentru angajarea unor medici cu diferite specializări. La Spitalul Județean, dar și la celelalte spitale sucevene căutarea unor medici competenți reprezintă o preocupare permanentă, pentru că este greu să-i găsești, iar după ce-i găsești este greu să-i ții, din varii motive.

Însă, una dintre marile probleme cu care se confruntă spitalele, și în special Spitalul Județean Suceava, este aceea a numărului insuficient de infirmiere. Cum poate o singură femeie, cît ar fi ea de harnică, să aibă grijă de 20 de pacienți simultan, să spunem. Cum să-i spele, să-i întoarcă de pe o parte pe alta și cum să-i mute de pe un etaj pe altul, pentru a li se face diverse analize? Uneori, asistentele medicale și chiar medicii sînt văzuți pe holurile spitalelor împingînd cărucioarele bolnavilor, în loc să facă altceva. Apoi, este foarte multe birocrație. Trebuie completate fel de fel de hîrtii prin care se justifică tratamentul aplicat și cu ajutorul cărora se obține finanțarea din partea Casei de Asigurări de Sănătate. Astfel, în loc să se ocupe numai de consultarea, tratarea și operarea bolnavilor, medicii pierd timpul cu hîrtiile pe care le-ar putea completa altcineva.

Un act medical de calitate nu se obține numai cu ajutorul aparatelor, medicamentelor, medicilor și asistentelor, ci și cu cel al infirmierilor și al registratorilor.

RegistratOri, ori