”Sînt șef de lucrări la Facultatea de Medicină din Suceava, nu sînt conferențiar, pentru că am dat acest examen cu doi ani de zile în urmă și ca să ajungi la gradul de conferențiar sînt mai multe lucruri care trebuie absolvite. Dar, dacă mă întrebați despre această facultate vreau să vă spun că este, într-adevăr, locul unde mă încarc. Este o activitate care mă preocupă și care îmi face o mare plăcere.
Este foarte importantă această facultate. În primul rînd, crearea ei ridică gradul, nivelul, ratingul orașului. Este foarte important să ai o facultate de medicină, pentru că USV este foarte mare și e păcat să nu ai o asemenea facultate. De asemenea, este important ca medicii care vor învăța aici să fie absorbiți în cadrul sistemului sanitar din județul Suceava, să nu mai plece în altă parte, cum se pleacă… Să scoți 400-500 de doctori într-un an de zile și jumătate dintre ei să plece în străinătate, pentru că nu ai locuri de muncă, pentru că nu sînt motivați, pentru că nu se integrează… Este foarte important acest lucru nu numai pentru medici, ci și pentru celelalte specializări, cum ar fi balneofizioterapia sau asistența medicală. Este nevoie de specialiști, pentru că este nevoie de implementarea de programe de sănătate. Asta înseamnă recuperare medicală post-operatorie sau medicală propriu-zisă, recuperarea anumitor patologii, cum ar fi obezitatea sau afecțiunile neurologice și, sigur, post-traumatică, de ce nu?!
Deja sînt foarte mulți medici din spital care sînt titulari de disciplină și care, efectiv, sînt implicați și coordonează. Este foarte greu la început, pentru că ai foarte multe discipline de predat. Nici eu nu am puține, am cinci discipline de predat, dar îmi face plăcere, pentru că ele sînt implementate în specialitatea pe care eu o fac. Nu sînt discipline suplimentare pe care eu să trebuiască să le predau.
Spitalul a fost destul de avansat pentru a realiza împreună cu noi, medicii, acest proiect, să se transforme în spital clinic. Deja specialiștii erau formați. Nu a mai fost nevoie să vină din afară oameni care să ne învețe niște lucruri. Spitalul era, oricum, foarte ridicat din punct de vedere profesional. Dar și Universitatea a ajutat foarte mult la crearea acestei facultăți, avea specialiștii deja și doar i-a cooptat.
La spital sînt acum șapte secții clinice din 24. Treptat ar trebui să ajungă toate. Deja sînt medici care au dat examen suplimentare, trei sau patru medici, care, ușor, vor coopta și alte specializări. Sigur, Universitatea este deschisă să coopteze oameni tineri, care sînt dornici de a progresa pe linia educațională.
Cu domnul Dimian (Mihai Dimian, noul rector – n.r.) colaborăm foarte bine. Este un mare profesionist, este un domn, un om de o mare valoare cu care ne înțelegem foarte bine. Pe domnul Dimian îl cunoșteam, îl știam de vreo doi-trei ani. Chiar am avut niște discuții înainte (de a veni să predau la Facultatea de Medicină – n.r.) și unul dintre oamenii care m-a convins, pe lîngă profesorul Covașă, să intru în acest sistem a fost dumnealui. Și mi-a spus clar, am avut niște discuții amicale, mi-a spus că va fi greu la început, că nu o să fie simplu, dar că pînă la urmă o să fie bine și a avut dreptate, și se pare că acest lucru chiar te împlinește cu adevărat”. Doctorul Răzvan Bandac, șeful secției de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean Suceava. Facultatea de Medicină din cadrul USV este la început de drum și încă nu a organizat admitere pentru ciclul de studiu de 6 ani. Pentru ca o facultate de medicină să poată funcționa este nevoie de un spital clinic. Spitalul sucevean a primit acest statut în urmă cu cîteva luni.