Dosarul fără bască

Pe 30 septembrie 2024 a început noul an academic la Universitatea <Ștefan cel Mare> din Suceava. Redactorul șef al cotidianului <Monitorul de Suceava>, Tiberiu Avram, care predă cursuri de comunicare în cadrul USV, a participat la festivitatea de deschidere a noului an universitar la Facultatea de Medicină și Științe ale Biologiei, care în septembrie a organizat prima admitere pentru învățămîntul de lungă durată, de 6 ani.

Anul acesta susțin cursuri la cei din anul I, două grupe, la Facultatea de Științe ale Comunicării, și la SM – Echipamente și Sisteme Medicale. Este o specializare relativ nouă. Sînt specialiștii care repară aparaturile medicale. Adică, o meserie de trecut, de prezent și de viitor. Și bănoasă. Seminar se numește, e o dată pe săptămînă, faci și cursuri, predai, faci și teorie, și practică. Am șase ore pe săptămînă.

Eu am fost la festivitatea de deschidere la Facultatea de Medicină și Științe ale Biologiei. E pentru prima oară cînd există specializarea <Medicină>, adică are și specializarea <Licență la Medicină>. A fost interesant. Au vorbit domnul decan Mihai Covașă, domnul rector Mihai Dimian… A fost în aula mare, unde a fost înainte deschiderea anului universitar. Pentru Medicină s-a făcut tot acolo. Numai că… s-a făcut o facultate care are dotări… Urmează să fac un podcast cu domnul Mihai Covașă, decanul Facultății de Medicină. Bun, s-a muncit mult la facultatea asta, de acum 11 ani a început și s-au pus bazele… a venit apoi ARACIS-ul ca să acrediteze licența la Medicină și a văzut dotarea materială, resursa umană… toți reprezentanții ARACIS au zis că totul este OK, au validat, inclusiv din Timișoara, Iași și așa mai departe. Și ei chiar au dat declarații înainte de asta, inclusiv niște doctori de la Iași: <Ce bine că o să fie o facultate de medicină la Suceava>… Ideea este că în momentul în care a trecut de ARACIS, urma o comisie din nouă oameni care să voteze dosarul avizat de oameni de-ai lor. Și spuneau: < – Dar, nu aveți aia! – Ba da, avem aia!, – Nu aveți cealaltă! – Ba da, avem cealaltă!>… numai să pună bețe în roate. Apoi, deși au de toate, votul a fost de cinci la patru, la limită. Nu aveau bască! Nu le convine. Cei de la Iași, apropo, au votat împotrivă… nu le convine să fie o facultate de medicină la Suceava. Poate că se împart studenții…

Fiind în toamnă admiterea a fost un avantaj: elevi buni care au picat la Iași sau Cluj, că s-au văzut și notele cu care s-a intrat, au venit la Suceava. Spunea un doctor că a fost sunat de un coleg de-al lui din Iași și l-a întrebat de facultate, că <uite, am niște copii buni pe care i-am pregătit>… au avut trac, au avut emoții, s-au pierdut și i-au îndrumat aici. De asta zic: au venit copii foarte buni. Ideea este că e un început, să dea Dumnezeu să meargă, să fie o pepinieră pentru Spitalul Județean, pentru că dotări avem, resursă umană ne mai trebuie. Avem medici buni la Suceava, dar ne mai trebuie mulți. Cu siguranță vor veni și cadre didactice pentru noua facultate (pentru primii patru ani, Facultatea de Medicină de la Suceava are asigurat numărul de cadre didactice necesar – n.r.), după ce se liniștesc și cei de la centrele universitare, vor veni să colaboreze, se vor găsi specialiști să predea”. (Foto: Pagina de Facebook a Facultății de Medicină)