Domnilor ziariști,

Subsemnatul, Înalt Preasfinția Mea Calinic, ex-Botoșăneanul, actualmente arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților (asta în acte, da` cînd te uiți pe harta terestră – ca să nu mai pomenim de cea a Cerurilor – îți dai seama că de fapt sînt și al Siretului, Dornelor, Fălticenilor, adică al întregului județ, că doar de aia sînt trimisul Domnului pe Pămînt, adică pe întreg Pămîntul, nu într-un orășel sau două), mă declar pur și simplu consternat de valul de calomnii și acuzații pe care le deversați la adresa Înalt Preasfinției Mele pe pagina 1 a ultimului număr al Jupânului, în articolul de fond intitulat (ține-mi, Doamne sudalmele în frîu!) „Înalt Preagrandomania Sa Calinic”, un titlu care m-a îndemnat să caut prin cele cărți sfinte, pe la ierarhii cei mai mari și la Sfintele Goagle, să aflu dacă virgulă, cumva, pe lîngă obișnuitele afurisenii n-or exista așa, pentru cazuri extreme și pour les connaisseurs, ceva afurisenii pentru jurnaliști. Încă n-am aflat, dar sondez în continuare.

Trecînd la fondul problemei, nu înțeleg ce vă tunde grija de biserica din Sfîntu Ilie. Păi, băi, relația mea cu Sfîntul Ilie, precum și cu Sfinții Pălie și Foca, l-a făcut pe primul din ei să mă roage să transform biserica proaspăt renovată în mănăstire, că doar nu era să-i cazăm pe credincioșii aceia în vreo șandrama.

Dar cea mai aiurea zicere a voastră este cea cu jumatea aia de Catedrală. Păi, băi, păgînilor, Domnului ori îi arăți dragoste ori nu-i mai arăți. Așa că virgulă cînd înalți în onoarea Lui o Catedrală, tre` să fie măcar cît aia arsă de la Paris ori cît cea de la București. Ori cît blocurile domnului Trutzi de la Pompieri, din spatele stadionului. Chiar așa: nu s-ar putea să le pună și cîte o turlă, iar biserica de lîngă ele să devină clopotniță? Hai că m-ați stîrnit: dacă iese treaba, renunț la afuriseniile pentru jurnaliști și vă trec la ctitori!

Înalt PreaSfinția Mea Calinic, făcînd lăcașul mare din nimic