Creația eșecurilor partidelor tradiționale

Sînt niște semnale extrem de concrete, extrem de vizibile, de reale, să spunem așa, vizavi de mesajele împărtășite de o parte a electoratului occidental pe filiera propagandei campaniilor foarte, foarte aplicate făcute de extremiștii europeni. Mă uitam în Austria, la Partidul Libertății, fondant prin `50 de o grupare de naziști. În Austria, multă lume scapă din vedere că Hitler, de fapt, a fost austriac. Scapă din vedere sau uită faptul că Kurt Waldheim, la un moment dat, a ajuns secretar general al ONU, pînă cînd s-a aflat că el a fost ofițer SS, că a făcut parte efectiv din ierarhia naziștilor și că multe alte personalități care au avut un rol important în Holocaust au venit din zona austriacă. Naziștii, de fapt, n-au fost condamnați niciodată, cu excepțiile pe care le știm, și, ca atare, ei au continuat să-și desfășoare activitățile după război în Occident. (În procesul de la Nurnberg) foarte puțini au fost condamnați, foarte puțini. Ce s-a întîmplat acolo? Ei au fost încadrați în Republica Federală Germană, în Austria, au fost încadrați în toate celelalte state occidentale… Se uită, se uită din varii motive că, de fapt, mulți au plecat în Statele Unite, unde au ajuns în CIA, au ajuns în diverse alte instituții… poziții cheie. Sînt nume grele și sînt foarte mulți. Iar în Europa Occidentală, repet, ei n-au fost închiși, ba dimpotrivă, au fost valorizați. Mă uitam în RFG, citind memoriile lui Joachim Gauk, un pastor protestant, fost președinte al Germaniei, că naziștii dominau cele mai multe dintre ministere, sau, mă rog, ministerele importante, în frunte cu Ministerul Federal de Externe și așa mai departe. Fără să mai vorbim de celelalte state occidentale. Deci, dacă luăm și conexăm aceste lucruri și cu populismul, demagogia, imigrația necontrolată, alte tipuri de probleme, vom înțelege de ce extrema dreaptă a ajuns, să spunem așa, o opțiune atît de importantă în rîndul electoratului occidental, astfel încît l-a făcut pe Macron să dizolve Adunarea Generală, să proclame alegeri anticipate… O mișcare care a șocat, i-a șocat pe toți, inclusiv pe extremiști, care deși spuneau că el nu ar avea curaj să organizeze alegeri, să se întoarcă cu fața la popor, am auzit și pe la noi chestia asta… totuși Macron a avut acest curaj… Dar e o sabie cu două tăișuri, s-ar putea întoarce împotriva lui, deși, totuși, europarlamentarele se zice că nu ar avea o foarte mare influență în această dinamică.

(Această moștenire a nazismului s-a transmis), vorbim de neo-nazism, efectiv. Peste tot. Uitați-vă la Meloni, în Italia, cît de bine se pliază…

(Există o nemulțumire justificată), pentru că extremiștii sînt de fapt creația eșecurilor partidelor tradiționale, partidelor democratice. Toate eșecurile politicilor democratice generează frustrări, dezamăgiri și așa mai departe, care alimentează voturile în zona partidelor extremiste. Dar mai este ceva, și anume relația aceasta secretă pe care toate partidele extremiste din Europa o au cu Moscova. Ele primesc finanțare, cele mai multe dintre ele, evident, oficial nici una nu o să spună lucrul acesta, dar Moscova este foarte interesată de starea aceasta de spirit. În schimb, ne-am așteptat ca electoratul occidental să fie mai matur, dar mi se pare că este exact invers. În Franța, partidul lui Macron este unul de val, așa ceva, o stare de spirit. Societatea franceză, cum mai spuneam, este ultra polarizată acum – stînga, dreapta, extreme și așa mai departe. Este extrem de complicată societatea franceză și nu văd cum s-ar realiza din perspectiva celor două tururi de scrutin a anticipatelor. Nu văd.

(Direcția în care merge Europa nu cred că se va schimba cu acest vot), pentru că, într-adevăr, Partidul Popularilor Europeni are, totuși, majoritatea cu social-democrații și ce mai au pe acolo, dar, în orice caz, vor face scandal, vor face valuri. Asta este foarte clar. Mă gîndesc că vor fi abordate anumite politici, vor fi resetate altele… mă gândesc că acest val se va stinge, sau cel puțin așa sper, ca extremismul acesta să nu se ducă mai departe. Dar, în orice caz, un semnal de alarmă extrem de puternic este pentru întreaga Europă”. Doctorul în istorie Daniel Hrenciuc, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Suceava.