Ciorba rădăuțeană nu-i salam de Sibiu

Din păcate, ciorba rădăuțeană nu este înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci – OSIM. Ce s-ar fi întîmplat dacă era înscrisă la OSIM? Ciorba rădăuțeană devenea un produs strict al acestei regiuni, așa cum e salamul de Sibiu, și nu putea fi expandată la nivel național și internațional. Cum bine știm cu toții, ciorba rădăuțeană se găsește în meniurile tuturor restaurantelor din țările pe unde sînt români, din Franța, din Italia, din Belgia, ș.a.m.d. Negativ a contribuit și faptul că e numele Rădăuțiului, e numele orașului, și din cauza asta a fost o piedică în înscrierea produsului la OSIM. Am vorbit cu fiul doamnei Dumitrescu, cu Sorin, și mi-a zis că nu a încercat să înregistreze ciorba rădăuțeană pentru ca aceasta să rămînă a tuturor. Într-o discuție anterioară, doamna Dumitrescu îmi spunea că are un regret pentru faptul că deși a postat rețeta pe internet, a dat numeroase interviuri, a explicat de fiecare cum se prepară ciorba rădăuțeană, n-a ținut nimic secret, există foarte multe reinterpretări. Reinterpretări care nu au nimic de-a face cu originalul. Pe de altă parte, este extraordinar faptul că foarte mulți turiști vin să mănînce această ciorbă, la Rădăuți. Toată lumea știe deja de ciorba rădăuțeană și o apreciază. Și primarul Bogdan Loghin a vorbit despre apreciere și a spus că dacă doamna Cornelia Dumitrescu n-ar fi fost cetățean de onoare al Rădăuțiului ar fi făcut-o el”. Corneliu Cîrdeiu, jurnalist și consilier al primarului Rădăuților, Bogdan Loghin.