Alegeți întotdeauna calitatea atunci când optați pentru sisteme de irigație

Selectarea unor accesorii și fitinguri corecte pentru proiectul dumneavoastră ce trebuie irigată nu pare atât de dificilă pînă cînd nu începeți să căutați pe internet. Există atît de multe opțiuni și atît de multe tipuri diferite încît dintr-o dată totul devine confuz. Sperăm că acest lucru vă va ajuta să clarificați lucrurile, astfel încît să puteți alege tot ceea ce este potrivit.

O mare parte depinde de proiectul pe care îl aveți. Un proiect de irigare prin picurare cu presiune joasă utilizează conducte diferite, deci necesită accesorii diferite față de un sistem de irigare a gazonului cu presiune mai mare. O grădină de legume simplă în curte folosește un design mai simplu decît o grădină de cultură comercială mai mare. Vom împărtăși cîteva informații despre o varietate de categorii de fitting și utilizări, urmate de o listă cu unele dintre denumirile stilurilor de fitting pentru a vă ajuta să căutați fittingul corect pentru aplicația voastră.

Irigarea prin picurare cu presiune joasă devine din ce în ce mai populară pe măsură ce crește preocuparea pentru conservarea apei. Cel mai adesea, irigarea prin picurare funcționează la mai putin de 30 PSI, astfel încît tuburile LDPE (polietilena de joasă densitate) pot fi utilizate pentru distribuția apei de la supapă în majoritatea aplicațiilor. Tubul din polietilene este flexibil și usor de lucrat. Mai multe opțiuni pentru fittinguri sînt disponibile pentru utilizare cu tuburi din polietilenă. Dimensiunile tuburilor din polietilenă de irigare nu sunt standardizate, așa că este necesară o planificare atentă pentru a potrivi dimensiunile fitingurilor cu diametrul interior și diametrul exterior al tubului.

Sistemele de înaltă presiune, cum ar fi aspersoarele pop-up pentru gazon, folosesc țevi mai durabile, cum ar fi tevi din PVC, HDPE (polietilenă de înaltă densitate) și tevi basculante. În timp ce PVC-ul este utilizat în aproape orice sistem de distribuție a apei, este comun în irigarea cu presiune mai mare. Tehnologia inovatoare aduce opțiuni mai simple în prim plan în irigarea gazonului.

Fitingurile din PVC sunt disponibile în stiluri filetate și de alunecare, fiecare avînd conexiuni tată și mamă într-o multitudine de forme și dimensiuni. Pentru aproape fiecare situație problematică care implică PVC, există o potrivire care să ajute cu o soluție.

Fittingurile filetate din PVC sunt disponibile ca tată (filete pe exterior) NPT sau mamă (filete pe interior) NPT și se vor potrivi cu filete pentru țevi de fier atunci cînd este necesar. De asemenea, pentru a face conexiunile de irigare mai ușoare, multe fittinguri din PVC sunt disponibile cu filete standard pentru furtun de grădină de ¾ care se vor conecta direct la robinetul de apă în aer liber sau la furtunul de grădină. Vă rugăm să rețineți: firele pentru țevi și firele pentru furtun nu sunt compatibile între ele, așa că sunt disponibile mai multe adaptoare pentru a fi convertite de la unul la altul.

Fittingurile de alunecare din PVC nu au filete și vor aluneca peste conducta din PVC și sunt sudate cu solvent pentru o etanșare permanentă.

Înțelegerea dimensiunilor și măsurătorilor țevilor de irigare este esențială atunci cînd lucrați cu țevi din PVC. Fiecare țeavă din PVC este măsurată în moduri diferite, folosind valori diferite, iar știința cum să înțelegi aceste măsurători este esențială în găsirea și utilizarea țevilor de dimensiunea potrivită.

Sistemele de irigare sunt folosite peste tot, de la grădini rezidențiale și comerciale, curți, terenuri de golf și ferme, printre altele. Avînd în vedere utilizările largi și numeroase ale conductelor de irigare, ar fi benefic să aflați mai multe despre specificul acestora. Indiferent de utilizare, indiferent dacă sunteți instalator, constructor, irigator sau chiar mecanic auto, vorbiți o limbă similară. Cînd vă referiți la măsurători și dimensiuni, țevile din PVC sunt măsurate în măsurători imperiale și metrice.

Conductele de irigare sunt măsurate în funcție de diametrul, grosimea și grosimea peretelui conductei. Aceste informații sunt folosite pentru a conecta țevile din PVC la alte țevi compatibile și pentru a se asigura că grosimea țevii este potrivită pentru aplicația la care lucrați. Conductele de irigare sunt măsurate atît în măsurători imperiale, cît și metrice.

Deși este confuz, este un fapt regretabil că mulți termeni de măsurare și dimensionare sunt vorbiți atît în limba imperială, cît și în metrică, din cauza vîrstei și tipului industriei.

Uneori, Imperial și Metric pot fi auzite în aceeasi propoziție, adică: „Am nevoie de o lungime de 6 m de PVC de ¾ inch”. Prin urmare, este nevoie de un nivel de cap și de gîndire rapidă pentru a înțelege și a converti Imperial în Metric și invers.

Pentru a face lucrurile mai confuze, unele dimensiuni de țevi și fitinguri pentru instalații sanitare și de irigare nu sunt nici măcar aceleași cu ceea ce se numesc. Este important de reținut că, deși schimbarea dimensiunii țevii, fie mai mare sau mai mică, poate părea că ar oferi doar o creștere sau o scădere marginală a presiunii apei, rezultă ceva mult mai substanțial. De exemplu, creșterea diametrului țevii de la 63 mm la 75 mm ar putea părea cu doar cîteva crestături mai mare, creșterea cu 20% a diametrului echivalează de fapt cu o creștere cu 45% a secțiunii transversale a țevii. Deci schimbarea dimensiunilor conductelor oferă o schimbare exponențială, nu una liniară. Dacă sunteți pe piață pentru a înlocui o țeavă veche, nu trebuie să vă deranjați cu dimensiunea veche. În schimb, aflați cerința de debit identificînd scopul țevii.

Magazinul regalfermierul.ro oferă accesorii și fittinguri de calitate, la prețuri corecte!