Suceava, un izvor de nefăcute pe care nimeni nu-l seacă

Avem darul, noi, ca județ, să furnizăm întîmplări pentru buletinele de știri ale televiziunilor centrale. Tot felul de nefăcute și de neîntîmplate pînă mai ieri se petrec în județul Suceava, acest izvor nesecat de datini și tradiții, de păstrăvi afumați și plăcinte poale-n brîu, de vișinate și ape de izvor, dar și de nenorociri.

Avem cazul educatoarei de la Bosanci și cel al profesorului de la Costîna care au fost săltați pentru presupuse agresiuni sexuale. Și avem și părerea specialistului, cunoscutul medic psihiatru sucevean Alexandru Paziuc: „Este o situație deosebită, cu atît mai mult cu cît acești copii vor fi probabil viitori pacienți ai noștri. Perioada grădiniței sau perioada școlară este una deosebit de vulnerabilă pentru copii și viitorul lor poate fi influențat de modul cum le creăm mediul de dezvoltare. Însă, societatea în care trăim este bolnavă, sistemul nostru nu funcționează cum trebuie. De multe ori examenele psihologice pentru profesori sînt efectuate de psihologi, dar de psihologi care nu au pregătirea pentru a crea acel triaj. Probabil mulți profesori se duc la psiholog ca să obțină o simplă hîrtie, hîrtie pe care sistemul nu o reglementează foarte clar. Acel psiholog eliberează uneori foarte ușor aviz de practică. În concluzie, este un test de formă ca și la școala de șoferi, de exemplu. Ca să fii un bun conducător auto, să fii un bun elev, un bun profesor, trebuie să știm în primul rînd pentru ce ești pregătit, ce ești abilitat să faci. Atîta timp cît totul se face superficial, cînd nu există o reglementare, cînd nu există niște criterii clare de a face triajul, ne vom mai întîlni în viitor cu probleme în învățămînt, așa cum ne întîlnim din păcate pe străzi, pe șosele, cu oameni inconștienți, care conduc inconștient și generează atîtea și atîtea drame”.

Avem și semnul de întrebare al adjunctului Inspectoratului Școlar Suceava Ioan Puiu: „Avem oameni care n-au ce căuta în învățămînt. Avem oameni în sistem care ar trebui să stea acasă și să se trateze. Avem un mare semn de întrebare legat de modul în care se acordă avizele din punct de vedere psihologic. Legea spune clar că fără acel aviz nu ai ce căuta în școală”.

Avem și mărturia liderului sindicatului din învățămînt ”Pro Educația” Suceava, Traian Pădureț: ”Mi-am făcut cruce și mulțumesc lui Dumnezeu că nu sînt membrii noștri de sindicat. Ești pus într-o situație deosebită. Dacă sînt membrii tăi de sindicat ar trebui să-i aperi și nu știi cum s-o faci. Situația este dificilă și aceste cazuri ne pun într-un lumină proastă și pe noi liderii de sindicat, și pe colegii dumnealor din unitățile școlare. Este o pată neagră pusă pe întreg învățămîntul românesc. (…) Văd colegi care într-adevăr nu prea au ce căuta în învățămînt. Îi vezi cu ochiul liber. (…) Din cauza superficialității psihologilor care le dau avizul, la catedră ajung și oameni care n-au ce căuta acolo. Dacă au avizul, nu poți să-i împiedici în nici un fel, pentru că au acoperire legală”.

Avem și parlamentari de la diferite partide și îl avem pe Gheorghe Flutur, președintele PNL al Consiliului Județean Suceava, care este prim-vicepreședinte al PNL la nivel național și face parte din conducerea coaliției de guvernare. Însă, degeaba, pentru că nu se face nimic pentru prevenirea unor situații de-a dreptul halucinante. Toată lumea constată ori se plînge, însă nimeni nu acționează pentru prevenirea apariției unor noi nefăcute. În loc să se pună la aceeași masă specialiștii din diferite domenii, reprezentanții forului legislativ și omul cu influență la nivel înalt, fiecare stă la masa lui și constată ori se indignează. Suceava rămîne un izvor de nefăcute iar cei care ar putea să-l sece nu o fac.