”Cine iese?”, întrebarea la modă. Pînă acum se știe doar cine a ieșit

Cine iese?”. ”Unde să iasă – la poartă, la gard, la ușă, la geam?”. ”Nu”. ”Dar unde?”. ”Cine iese primar?”. ”Unde?”. ”La Suceava, la Rădăuți, la Vatra Dornei și așa mai departe”. Asta este întrebarea la modă: cine iese? E greu de spus, dar și ușor, depinde despre ce primărie este vorba. Dacă simplii cetățeni mai au ezitări, partidelor le este destul de clar cum stă treaba. Sau cel puțin au impresia că le este oarecum clar. De pildă, într-o emisiune la Radio Top, președintele Organizației Județene Suceava a PNL, Gheorghe Flutur, a explicat că partidul va cîștiga între 61 și 65 de primari din totalul de 114. Domnul Flutur a explicat că, în 2020, PNL a cîștigat 54 de primării. Între timp, un primar a fost dat afară din partid, iar alți doi au șters-o și vor candida din partea PSD. Însă, în același timp, alți nouă primari au dezertat din partidele lor și vor candida din partea PNL. Domnul Flutur îl pune la socoteală și pe primarul independent de la Gura Humorului, Marius Ursaciuc, care este susținut de PNL. Așadar, se ajunge la 61. Gheorghe Flutur a adăugat că un calcul făcut ”cu prudență” îi dă că PNL ar putea ajunge pînă la 65 de primării cîștigate.

Însă, socoteala de la sediul partidului nu se potrivește întotdeauna cu cea de la urne, astfel încît, la fel ca în ceilalți ani electorali, vor fi surprize neplăcute, dar și plăcute în același timp. Depinde cine pierde primăria pe care este convins că o să o cîștige și cine o cîștigă pînă la urmă.

Pînă pe 9 iunie mai este ceva vreme, dar pînă atunci poate fi consemnată ca sigură doar ieșirea din luptă a primarului PNL al Sucevei, Ion Lungu, aflat în funcție de 20 de ani. Renunțarea acestuia la candidatură a născut fel de fel de speculații, iar zvonerii și răspîndacii l-au ”plimbat” pe acesta pe la cîteva partide, dîndu-l drept candidat sigur al acestora. La jumătatea săptămînii trecute, întrebat de jurnaliști cum stă treaba, Ion Lungu a declarat: „Pe piața zvonurilor sînt lansate multe variante… Dar cînd mi-am anunțat retragerea candidaturii am spus că rămîn ferm pe poziție și nu voi candida. În rest, sigur, în fiecare zi aflu că sînt transferat la alt partid. Asta-i viața. Mult a fost, puțin mai este. După 30 aprilie, cînd se depun listele, o să se termine aceste zvonuri”.

Nu există informații că Ion Lungu ar fi alunecat pe șantierul sălii polivalente de sport care se construiește la ieșirea din Suceava spre Fălticeni și s-ar fi lovit la cap. Poate că o fi fost contactat de unul și de altul pentru a candida, dar domnul Lungu s-ar fi umplut de ridicol din cap pînă în picioare dacă ar fi făcut-o, după ce de 20 de ani este primar din partea PNL. Apoi, s-a văzut că domnul Lungu candidează doar dacă este convins cel puțin 95% că iese învingător. Cele cinci mandat de primar consecutive indică lucrul acesta. Or, dacă acesta ar candida din partea altui partid decît PNL sau ca independent ar pierde garantat.

Vineri, 12 aprilie, întrebat în cadrul unei emisiuni la Radio Top ce reacții a avut după renunțarea la candidatură, Ion Lungu a declarat: ”Vă spun că unul din doi mă întreabă de ce nu mai candidez, de ce m-am lăsat, pentru că ei m-ar vota, dar știți dumneavoastră cum e. <Dar unde erați înainte, pentru că mă contestați pentru că-s vechi, sînt de prea mult în funcție>. Da, sînt oameni simpli de pe stradă. Na, fiecare are fanii lui. Vă spun cu toată sinceritatea și lipsa de modestie că la nivel declarativ este un regret că nu mai candidez la primărie. Eu cred că mi-am făcut datoria. Nu cred că e corect să fim primari pe viață”. Deci, dacă ar fi candidat pentru un nou mandat din partea aceluiași partid al cărui membru este de aproape 30 de ani, poate că Ion Lungu ar fi ieșit primar. Însă, acesta a ieșit din cursă.

Întrebarea la modă este: cine iese? Pînă acum se știe doar cine a ieșit.