Zona Metropolitană şi grădiniţele Sucevei

Întîmplarea nefericită de la Grădiniţa nr. 9 din cartierul Burdujeni l-a băgat în priză pe primarul Sucevei, Ion Lungu. Grădiniţa a fost închisă pentru cîteva zile pentru a se face dezinfecţie ca urmare a apariţiei unor cazuri de meningită. Direcţia de Sănătate Publică Suceava a atras atenţia că acolo unde numărul copiilor este peste cel permis de lege apar probleme. Or, la grădiniţa cu pricina sînt în grupe şi cîte 37 de copii în loc de 20, iar unii copii dorm cîte doi în pat.

Astfel de probleme există şi la alte grădiniţe şi de aceea primarul a redeschis subiectul grădiniţei Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, care zace abandonată într-un şantier tocmai din 2010. Investiţia care s-a împotmolit naiba mai ştie de ce nu a fost iniţiată de primărie, dar văzînd că altcineva nu se interesează de lucrare, primarul a decis să încerce să atragă o finanţare prin PNDL. Dacă nu iese aşa, atunci Ion Lungu promite bani din bugetul pe anul viitor al Sucevei.

Pe de altă parte, în şedinţa de astăzi a Consiliului Local Suceava se va discuta despre proiectul construirii unei grădiniţe în Iţcani. Însă, nu doar în Zamca şi în Iţcani sînt probleme cu spaţiile insuficiente ale grădiniţelor, ci în toate cartierele Sucevei. Pentru a acoperi toate solicitările şi pentru ca grupele să nu mai fie gonflate pentru a face loc mai multor copii este nevoie de investiţii masive.

Municipiul Suceava nu ar face faţă unui proiect de amploare de construire a grădiniţelor şi de aceea are nevoie de ajutor. Acesta ar putea să vină de la Zona Metropolitană Suceava, care ar trebui trezită din coma în care zace şi pusă la treabă. Zona Metropolitană plus comuna Şcheia, care nu a dorit să facă parte din această construcţie administrativă. În proiectul de construcţie a grădiniţelor în municipiul Suceava ar trebui să se implice şi localităţile limitrofe, pentru că e de datoria lor să le facă un bine locuitorilor care plătesc taxe şi impozite locale. Sînt mulţi cetăţeni care şi-au făcut case la Ipoteşti, Moara, Bosanci şi Şcheia, dar care lucrează în Suceava. Şi cînd vin la serviciu îşi lasă şi copiii la grădiniţă. Evident, tot în Suceava. Eu spun că e o propunere corectă. 

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava – 104 FM.

Fiţi sociabili!