Ziua Europei

Reporter: Mă bucur că v-am prins la interviu chiar astăzi, de Ziua Europei, cînd şi preşedintele nostru român a dat o recepţie europeană cu mici şi bere la Palatul Cotroceni în cinstea acestei Zile a Europei de la noi din ţară. Înainte de a intra în subiectul meu de interviu aş vrea să-mi spuneţi la cald şi în premieră absolută pentru cititorii noştri nerăbdători să afle noutăţi în exclusivitate ce părere aveţi personal despre evenimentele de ieri din America, cînd Donald Trump a declarat ce a declarat foarte răspicat faţă de toată lumea?

Politician: Hai s-o luăm uşurel-uşurel şi să pornim mai întîi de la faţa locului. Tu ştii ce s-a consumat ieri la Piaţa Mică de-aici de la noi?

Reporter: Ca să citez de la noi din presa locală, vă informez că sînt foarte bine informat şi vă răspund competent şi foarte documentat că în afară de mici şi bere, un nou scandal cu ţipete, înjurături şi ameninţări s-a consumat, ieri, la Piaţa Mică, la sediul firmei Elite Jobs. Şi mai ştiu că mai multe persoane de etnie rromă, în special femei, au venit pentru a cere socoteală administratorului firmei de intermediere în recrutare de forţă de muncă pentru diferite activităţi în Germania.

Politician: Bravo, eşti foarte bine informat. Deci, ce ne interesează pe noi ăştia din această piaţă mică de la Suceava ce face Trump în America sau ce face Iohannis la Palatul lui de la Cotroceni? Vouă vă arde numai de senzaţional şi scandal mondial?

Reporter: Fiindcă sîntem parteneri strategici cu americanii şi ne interesează tot ce ni se pregăteşte în politica mondială. Că şi aceste persoane de etnie rromă, în special femei, are dreptul la o corectă informare, ca să nu mai păţească dispute verbale viu colorate şi specifice populaţiei de etnie rromă şi să nu mai auzim de această discriminare care aş vrea să ştiu cum o calificaţi în opinia dumneavoastră.

Politician: Care discriminare? Iar vă luaţi de preşedintele nostru? Că voi aţi asmuţit pe el Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării ca să-i dea amendă de 2.000 de lei ca la ultimul penal din justiţie. Şi asta chiar de Ziua Europei pe care voi nici nu o respectați fiind dedaţi de partea americanilor. La urma urmelor, ce-au păţit femeile astea de etnie rromă viu colorate în Europa?

Reporter: Ia auziţi ce zice aceste femei viu colorate şi pe urmă vă daţi cu presupusul politic.

Politician: Ia să aud!

Reporter: A luat fetele la muncă în Germania şi le-a lăsat în pădure. Ea de ce nu vine afară, ştie că a furat banii? Da, a furat banii. Şi mai zice: am stat o săptămînă fără mîncare, ne-a lăsat la firmă, iar neamţul s-a speriat cînd ne-a văzut acolo. Ne-a dus şi ne-a plimbat tot oraşul Stuttgart, 86 de persoane, printre care şi cîteva de etnie rromă, ne-a cazat într-un bloc şi ne-a lăsat amanet. De asta ce ziceţi?

Politician: N-ai de unde să ştii că-i adevărat tot ce spune aceste femei viu colorate cînd se referă la neamţul acela care s-a speriat. Clar că nu-i vorba aici de Iohannis, că pe el nu l-am văzut speriat niciodată. Şi nu mai insinuaţi despre el.

Reporter: Ştiţi ce i-a transmis în direct una din ele la neamţul acela şi în general la toţi nemţii? Acum să vă văd!

Politician: Ce i-a transmis?

Reporter: Mesajul de ameninţare transmis în direct a fost cu exactitate aşa: „De ce ai înşelat oameni şi i-ai lăsat pe drumuri, aşa ai vrut să faci şi cu noi că ne-ai văzut ţigănci? Ai grijă cu cine te-ai băgat şi ţi-ai făcut de lucru. Ai grijă că nu scapi”.

Politician: Aşa ceva nu-i frumos şi nici democratic, ba chiar ameninţător. Aşa vă învaţă  pe voi Trump să vorbiţi de Ziua Europei? Nu m-aş mira!

Reporter: Eu nu vă zic de la mine, nici de la Trump. Eu vă zic din surse oficiale care zice aşa, cu citat şi cu ghilimele, potrivit anunţului oficial al CNCD: „Utilizarea termenului « penali » de către preşedintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fără a fi condamnaţi, potrivit art. 2, alin. 1, republicată. S-a aplicat amenda contravenţională în cuantum de 2.000 lei”. Acum ce mai ziceţi?

Politician: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va contesta decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării de a-l sancţiona cu 2.000 de lei, considerînd măsura ca fiind una politică.

Reporter: Şi persoanele de etnie rromă viu colorate de ce nu poate să conteste aceste dispute verbale viu colorate şi specifice populaţiei de etnie rromă la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, considerînd măsura ca fiind una politică?

Politician: Care măsură?

Reporter: Am uitat întrebarea. Vreţi să mi-o repetaţi dumneavoastră?

Politician: M-ai întrebat ce semnificaţie aparte are pentru mine Ziua Europei de la noi din ţară

Reporter: Şi mi-aţi răspuns sau nu mi-aţi răspuns? Că nu mai ţin minte.

Politician: Sigur că ţi-am răspuns, dar nu mai repet.

Reporter: Dar în privinţa situaţiei internaţionale ca urmare a deciziilor lui Trump mi-aţi răspuns?

Politician: Sigur că ţi-am răspuns, vrei să-ţi repet?

Reporter: Vreau!

Politician: Îţi repet o singură dată şi gata: dacă ne referim la fenomene specifice instabilităţii atmosferice, adică averse ce pot avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului şi condiţii de grindină, acestea pot apărea în toate aceste zile, masa de aer este încă destul de instabilă. Se încălzeşte destul de mult în regiunile vestice, acolo unde temperaturile vor ajunge la amiază la 27, 28 de grade, iar în aceste condiţii pot fi astfel de manifestări, în special după-amiaza şi seara.

Fiţi sociabili!