Ziua Culturii Naţionale

Reporter: După evenimentul de deschidere a pîrtiei de schi de la Cîmpulung, care credeţi că a mai fost evenimentul destul de important al lunii ianuarie de după cumpăna dintre ani pe plan local, naţional şi internaţional?

Politician: Ca să fiu sincer, nu ştiu alt eveniment în afară de acest domeniu schiabil pe care vrem să-l unim într-o asociaţie despre care am mai vorbit. Dar spune tu la ce să mă refer şi eu mă refer cu plăcere, dar în afară de Poiana Bucovinei eu nu mai văd nici un eveniment major care să ne pună pe jar.

Reporter: Cu permisiunea dumneavoastră, v-aş întreba dacă din întîmplare nu v-aţi gîndit şi la Ziua Culturii Naţionale care s-a sărbătorit cu două zile înainte de împlinirea a 169 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

Politician: Eu credeam că vroiai să te referi la preluarea frauduloasă a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către Viorica Dăncilă şi la asta chiar n-am vrut să mă refer şi nici măcar să mă gîndesc deoarece pe noi ne preocupă mai ales Bucovina şi mai ales preocuparea pentru a înființa Asociația Montană de Turism „Poiana Bucovinei”, care este o asociație în care eu cred foarte mult, cu domeniu schiabil în toate cele trei stațiuni.

Reporter: Dacă Mihai Eminescu ar fi fost declarat de către Traian Băsescu sau chiar de către Klaus Werner Iohannis schiorul naţional al României şi nu un simplu poet cu părul răvăşit şi cu capul în nori, v-aţi fi gîndit să intitulaţi Asociația Montană de Turism „Mihai Eminescu”, în loc să o intitulaţi „Poiana Bucovinei”?

Politician: Aici m-ai cam pus pe gînduri intelectuale, fiindcă ai văzut şi tu că în cultura noastră sînt evidenţiate la nivel european personalităţi culturale de marcă ca Duckadam, care apără penaltiuri, şi nicidecum persoane locale cu părul răvăşit şi cu capul în nori ca Mihai Eminescu, deşi nici cu Nichita Stănescu nu mi-i ruşine din acest punct de vedere al părului. La urma urmei, cîte penaltiuri a apărat acest Mihai Eminescu la campionatele mondiale din vremea lui sau cîte şuturi pe poartă a tras acest Nichita Stănescu, menţionat pe nedrept la preluarea preşedinţiei europene?

Reporter: Totuşi, universitatea suceveană a dedicat un program special Zilei Culturii Naţionale, începînd cu o depunere de jerbe de flori la bustul poetului de lîngă Teatrul „Matei Vișniec” şi continuînd cu expoziții de carte dedicate operei lui Mihai Eminescu, cu scurte prelegeri cum a fost şi cea a conf. univ. dr. Daniela Petroșel, intitulată „Eminescu și lumea cărții”, care a fost urmată de un recital de poezie, „Eminescu in limbile lumii”, şi cu un moment liric dedicat „Domnului Eminescu”.

Politician: Treaba lor, bravo lor, scriitorilor răvăşiţi şi profesorilor de-o teapă cu ei. Însă, cum am menţionat şi mai devreme, pe noi ne preocupă mai ales Bucovina şi mai ales eforturile pentru a înființa Asociația Montană de Turism „Poiana Bucovinei”, care este o asociație în care eu cred foarte mult, cu domeniu schiabil în toate cele trei stațiuni. Şi mă mai preocupă alegerile europarlamentare care bat la uşa noastră.

Reporter: Ca să insist în continuare pe subiectul propus, credeţi însă că pe plan naţional şi internaţional s-a marcat cum se cuvine Ziua Culturii Naţionale?

Politician: Pui şi tu nişte întrebări ca să te afli în treabă. Parcă n-ai fi urmărit la Ateneul Român discursul domnului preşedinte Klaus Werner Iohannis, care Ateneul Român este un simbol al culturii noastre naţionale şi care domnul preşedinte Klaus Werner Iohannis este simbolul actual al României şi care în cinstea culturii naţionale a îngropat securea războiului şi a spus clar şi răspicat ce şi cum cu aceste domenii de interes la ora actuală.

Reporter: Ce-a spus, mai exact, domnul preşedinte, după ce a îngropat securea războiului, referitor la cultura noastră naţională?

Politician: Văd că nici atîta cultură nu ai, aşa că am să-ţi amintesc pe scurt şi în rezumat următoarele idei culturale exprimate de preşedintele nostru: „Bună seara! Este o deosebită plăcere pentru mine să particip la lansarea oficială a primei președinții a României la Consiliul UE. România preia un rol de prim plan la nivel european. Astăzi, preluăm exercitarea președinției cu obiectivul principal de a contribui la consolidarea unei Europe mai unite, mai puternice. UE e un proiect de succes, puternic, viabil. « Uniți în diversitate » nu e un simplu motto. Ca parte integrantă, României îi revine acum misiunea de a avansa agenda noastră comună. E o misiune de înaltă responsabilitate. Mai multă unitate și coeziune – aceasta este calea pe care o propunem pentru următoarele șase luni. Avem nevoie de mai multă coeziune în toate acțiunile noastre la nivelul UE. Pe parcursul mandatului nostru vor avea loc momente marcante pentru evoluția UE. Marcăm împreună începutul unei perioade de șase luni importante pentru țara noastră și pentru Uniune. Să consolidăm unitatea și coeziunea într-un moment cu teste și mize importante.

Reporter: Mie mi s-a părut mai cultural naţional discursul doamnei Viorica Dăncilă care zice aproape în versuri albe: „Vă asigur că ne vom îndeplini rolul de mediator imparţial, de facilitator de consens, că vom avea ca şi priorităţi provocările existente la nivel european. (…) De asemenea, vreau să vă asigur că fiecare ministru al Cabinetului are pe masa de lucru dosarele la nivel european şi că, începînd cu data de 21 luna aceasta, vor merge în comisiile de specialitate din cadrul Parlamentului European”. Ce părere aveţi?

Politician:  Acuma n-am ce să-ţi spun mai concret, dar promit că la vară, după ce se topeşte zăpada din Poiana Bucovinei, vom organiza acolo, pe iarbă, un cenaclu literar unde vom dezbate cu turiştii aceste chestiuni culturale.

Fiţi sociabili!