Ziua Culturii Naţionale

Reporter: Îmi pare rău că în interviul trecut am omis să vorbim despre un eveniment major petrecut în societatea noastră românească, mai ales, dar şi în cea bucovineană, şi anume despre Ziua Culturii Naţionale, care este foarte important să vorbim intelectual despre dînsa şi de asta vă întreb de la bun început ce părere aveţi.

Politician: Despre ce?

Reporter: Despre Ziua Culturii Naţionale, dacă nu vă supăraţi, şi despre poetul nostru naţional Mihai Eminescu.

Politician: Dacă mă întrebi aşa de insistent, am să-ţi declar şi eu foarte răspicat că alegerile parlamentare anticipate sînt necesare pentru că România are nevoie de o nouă majoritate parlamentară care să susţină un guvern care să poată acţiona pentru dezvoltarea ţării.

Reporter: Foarte interesant punct de vedere, dar eu tot nu înţeleg cum să fac legătura pentru cititorii noştri între Ziua Culturii Naţionale şi declaraţia dumneavoastră despre alegerile anticipate.

Politician: Foarte simplu poţi să faci legătura, fiindcă anul 2020 este unul extrem de important, în care se vor organiza alegeri locale în urma cărora comunităţile locale îşi vor desemna reprezentanţii care să dezvolte localităţile lor şi alegeri parlamentare în urma cărora se va stabili majoritatea parlamentară care va susţine noul guvern.

Reporter: Mă întreb ce-ar spune Mihai Eminescu dacă s-ar afla în prezent şi ar auzi ce-aţi spus acuma referitor la Ziua Culturii Naţionale şi la aniversarea lui personală ca poet naţional.

Politician: Dacă n-ar înţelege, deşi mă îndoiesc, i-aş explica imediat că PNL este extrem de preocupat ca în următorii patru ani să avem o perioadă de dezvoltare serioasă, locală şi naţională, neîntreruptă de procese electorale.

Reporter: Şi cultura naţională ce avantaj ar avea din această perioadă de dezvoltare serioasă, locală şi naţională? Şi oare ar înţelege ceva sărmanul Mihai Eminescu din vorbele dumneavoastră?

Politician: Ar înţelege, fiindcă nu-i băiat prost. Ar înţelege că ne dorim ca alegerile parlamentare anticipate să fie organizate simultan cu cel de-al doilea tur al alegerilor locale.

Reporter: Aveţi impresia că Mihai Eminescu, în calitate de poet naţional, ar aprecia, în poezia sa nemuritoare, această soluţie culturală propusă şi afirmată de dumneavoastră?

Politician:  Cred că este cea mai bună soluţie şi ar trebui să priceapă, dacă zice că-i aşa de fîşneţ.

Reporter: Ce să priceapă, mai exact? V-aş ruga să detaliaţi.

Politician: Să priceapă că un foarte mare număr de primari, dar şi consiliile locale şi consiliile judeţene, vor fi fost deja aleşi, iar în cel de-al doilea tur de scrutin ar fi doar un vot pentru desemnarea primarilor rămaşi în competiţie, cît şi pentru Parlament.

Reporter: Puteţi să recitaţi o poezie pe tema asta din opera literaturii universale sau din cea a marelui nostru poet naţional?

Politician: Sigur că pot. Ia ascultă: după acest vot, pînă la alegerile europarlamentare din primăvara anului 2024 nu vor mai fi alte tururi de alegeri şi este o perioadă propice de patru ani pentru realizarea proiectelor locale şi naţionale. 

Reporter: Sînteţi sigur că astea sînt chiar versuri din literatura universală sau ale poetului nostru naţional?

Politician: Nu sînt chiar ale lui. Mai degrabă sînt ale mele.

Reporter: Le-aţi publicat undeva sau urmează să le publicaţi în volum?

Politician: Le-am publicat în mai multe ziare locale şi pe la nişte saituri bucovinene.

Reporter: Le-aţi semnat cu pseudonim sau le-aţi semnat cu numele dumneavoastră adevărat?

Politician: Le-am semnat Ioan Balan, deci cu numele meu adevărat.

Reporter: Şi le-aţi publicat cu ocazia Zilei Culturii Naţionale sau nu v-a interesat contextul cultural ca atare?

Politician: După cum mă cunoşti, le-am publicat fix înainte de Ziua Culturii Naţionale, ca să aibă impact la electoratul cultural şi mai puţin cultural.

Reporter: Le-aţi publicat fiindcă v-au fost solicitate de ziarele şi saiturile bucovinene respective sau le-aţi publicat în regim de publicitate electorală?

Politician: Le-am publicat contra cost, că săracii de ei n-au bani nici să treacă strada.

Reporter: Care săracii de ei?

Politician: Ziarele astea locale şi saiturile bucovinene.

Reporter: Acum aţi spus un lucru dureros care mă doare şi pe mine. De aceea vreau să vă amintesc ce-a declarat preşedintele nostru legat de Ziua Culturii Naţionale.

Politician: Ştiu ce-a declarat preşedintele nostru. A declarat că la noi în judeţ a început „Anul Macaralelor”.

Reporter: Nu la preşedintele Flutur mă refeream. Mă refeream la preşedintele cel mare, care zicea că România trebuie să-și depășească paradoxurile culturale care, din nefericire, au caracterizat-o în ultimele decenii, susținînd că sînt artiști care se afirmă internațional, dar, pe de altă parte, există un consum cultural dezechilibrat.

Politician: De asta sînt şi eu de acord cu dînsul, deşi se exprimă cam păsăreşte cînd zice că România trebuie să-și depășească paradoxurile culturale.

Reporter: Şi cum ar trebui să zică mai puţin păsăreşte?

Politician: Să zică ca mine sau ca preşedintele nostru Flutur, adică să zică mai neaoş ca de exemplu că la noi în judeţ a început „Anul Macaralelor” sau de exemplu ca mine cînd zic că alegerile parlamentare anticipate sînt necesare pentru că România are nevoie de o nouă majoritate parlamentară care să susţină un guvern care să poată acţiona pentru dezvoltarea ţării.

Fiţi sociabili!