Zi-i, Vasile, zi-i!

Vasile Blaga, la Suceava, pentru Ziua Bucovinei, dar şi pentru că se apropie cu paşi repezi ziua în care vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European

Zi-i, Vasile, zi-i!

Să dăm un pic timpul înapoi şi să ne oprim la perioada de dinaintea Zilei Bucovinei, dintr-un anumit punct de vedere: cel al musafirilor din ţară care ar fi trebuit să vină la Suceava pe 28 noiembrie.

Cu mult timp înainte de Ziua Bucovinei, care a fost stabilită prin lege la propunerea deputatului ALDE de Suceava, Ştefan Alexandru Băişanu, s-a anunțat vizita preşedintelui ALDE al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Numai că pe 28 domnul Tăriceanu nu a mai venit, probabil din cauza izbucnirii scandalului legat de dosarul pe care i l-a făcut DNA. Nici preşedintele PMP pe ţară, Eugen Tomac, nu a mai ajuns la Suceava, chiar dacă-şi anunţase prezenţa. PSD-ul şi PNL-ul nu au anunţat vizita nici unui „stranier”. Adică, PSD Suceava nu a spus nimic de Liviu Dragnea ori de Viorica Dăncilă, iar PNL-ul nu a pomenit numele lui Ludovic Orban. În cazul PNL-ului se putea considera că acesta îşi făcuse într-un fel datoria, pentru că-l adusese deja la Suceava pe preşedintele PNL al României, Klaus Iohannis, care a depus o coroană de flori la monumentul lui Iancu Flondor, situat peste drum de Palatul Administrativ.

Şi a venit ziua de 28 de noiembrie, care a fost dominată de evenimentele organizate în paralel de primarul PNL al Sucevei, Ion Lungu, şi de preşedintele PNL al Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur. Şi s-a trezit Suceava cu vizita preşedintelui PNL pe ţară, Ludovic Orban, dar şi cu, surpriză, Vasile Blaga. Ne-am întrebat ce-a căutat la Suceava domnul Blaga, care nu mai e nici lider PNL şi nici parlamentar, şi nici ministru. Citiţi în pagina 3 ce-am aflat.  

 

Din informaţiile noastre, Vasile Blaga ar fi propunerea PNL Suceava pentru un loc eligibil pe lista pentru alegerile europarlamentare de anul viitor. PNL Suceava, fiind una dintre cele mai puternice organizaţii din ţară, ar fi primit dreptul să facă o propunere pentru Parlamentul European. Iar liberalii suceveni s-ar fi gîndit la Vasile Blaga, de care deputatul PNL de Suceava Ioan Balan este foarte apropiat. Cum la fel de apropiat este şi preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, Gheorghe Flutur, care alături de Vasile Blaga a condus campaniile electorale cîştigătoare ale PDL şi ale lui Traian Băsescu.

Însă, informaţia intrată în posesia redacţiei noastre a fost infirmată: „Exclus! Lista va fi naţională. Nu este nici pe regiuni, nici pe zone. Din acest motiv Suceava nu şi-a mai susţinut un candidat propriu. S-a format o listă naţională. Noi îi susţinem pe toţi: şi pe Blaga, şi pe Falcă, şi pe Hava. Pe toţi îi susţinem pentru că sînt ai noştri. Nu există candidatură județeană sau regională. Lista este stabilită de Biroul Permanent Naţional”.

Şi, totuşi, de ce-a fost bihoreanul Vasile Blaga la Suceava? Pentru că a fost Ziua Bucovinei, dar şi pentru că se apropie cu paşi repezi ziua alegerilor pentru Parlamentul European.

Sorin AVRAM

Fiţi sociabili!