Woodstock 50 la… Watkins Glen! (I)

Așa cum v-am promis, revin cu informații proaspete despre Festivalul de la Woodstock din acest an, cel care va aniversa 50 de ani de la ediția întîi… la o aruncătură de băț, adică la vreo 320 de km distanță, tot în statul New York, dar în satul Watkins Glen! O localitate legendară pînă acum doar pentru iubitorii de curse auto, precum și o destinație de vacanță absolut splendidă, va intra din august 2019 și în istoria muzicii. Ca să nu vă tot mirați de ce Woodstock e de fapt Watkins Glen, vă reamintesc doar că de ani buni, din 2009, Rally-ul Dakar se numește tot așa, numai că în loc de Africa se desfășoară în America de Sud, iar în loc de Senegal anul acesta s-a terminat în Peru!

Revenim la „Tîrgul de Muzică și Artă”, așa cum s-a intitulat el în 1969 (și cum îi zice și anul acesta), desfășurat și atunci, și acum, sub motto-ul „3 zile de muzică și pace”, varianta lungă adăugînd și „iubire”. Legătura dintre ce a fost și ce va fi este cît se poate de concretă: Michael Lang, co-fondator și producător al ambelor evenimente! Chiar el este cel care a susținut săptămîna trecută mult așteptata conferință de presă în care a anunțat ce, cînd, unde, cum și mai ales cine! Ba a mai scos la lumină și afișul celor 3 zile, 16 – 18 august, în cuprinsul cărora vor defila pe cele trei scene zeci și zeci de nume. De la Robert Plant (care în ’69 n-a fost la Woodstock, Led Zeppelin neputînd participa) și Carlos Santana, dintre cei vechi, pînă la Miley Cyrus ori Jay-Z din zilele noastre, ceea ce mie îmi sună ca toți dracii, adică e vorba de un melanj absurd în care tradiționaliștii (consumatorii de „iarbă”, adică) se vor intersecta pe pajiștile de acolo cu ăi’ de se injectează în venă, totul sub deviza celor 3 zile de… Dacă va fi chiar pace, vom vedea. Sper că așa va fi, dar nu bag mîna în foc că după 9 luni se vor naște la fel de mulţi copii ca în 1970, la 9 luni după Woodstock!

Despre ce ne așteaptă în privința muzicii în sine, despre ce alți supraviețuitori ai evenimentului original se vor bucura spectatorii de anul ăsta, despre cine a absentat atunci și despre cine va lipsi (unii, inexplicabil) în 2019, în numerele viitoare. Iar cei care doriți amănunte suplimentare, intrați pe site-ul woodstock.com, unde găsiți tot ce vă puteți imagina.

Fiţi sociabili!