Vrem simpozioane, nu spitale!

Ministerul Sănătăţii, unde medicul sucevean Tiberiu Brădăţan este secretar de stat, a planificat un simpozion la Iaşi pentru data de 25 februarie, la care să se discute despre intenţia de a restrînge mai mult sau mai puţin activitatea tuturor spitalelor din judeţul nostru

Vrem simpozioane, nu spitale!

Ministerul Sănătăţii a pus gîndul rău spitalelor din judeţul Suceava, pe unele dorind să le desfiinţeze, iar în cazul altora intenţionînd să reducă numărul de paturi. Vestea a lovit ca un trăsnet capetele primarilor, ale managerilor de spitale şi ale personalului medical.

Studiul care a stat la baza documentului elaborat de Ministerul Sănătăţii în primăvara anului trecut şi care a scos capul în lume abia zilele acestea a fost realizat cu date din 2015. Or, de atunci şi pînă în ziua de astăzi multe s-au întîmplat în spitalele sucevene, fiind investite multe milioane de euro din fonduri europene, guvernamentale sau locale şi din banii unităţilor medicale şi fiind făcut sute de angajări.

Campion la investiţii şi la angajări este Spitalul Judeţean Suceava, care are servicii cu mult peste cele oferite de unele spitale cu pretenţii din ţară şi cu foarte mult peste cele de la Spitalul Judeţean Baia Mare, al cărui manager a fost actualul ministru PSD al Sănătăţii, Sorina Pintea. În ciuda investiţiilor în clădiri și aparatură realizate la Spitalul Judeţean, dar şi a gradului ridicat de ocupare, Ministerul Sănătăţii are obrăznicia de a se gîndi să ceară reducerea numărului de paturi şi trecerea la internări de zi.

Cînd vrea să ceară asta? Pe 25 februarie, la Iaşi, acolo unde managerii unităţilor medicale din Regiunea Nord-Est sînt aşteptaţi de reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii pentru a discuta pe marginea masterplanului regional de servicii de sănătate, din care rezultă că toate spitalele din judeţul nostru vor trebui restructurate: ori desfiinţate, ori obligate să-şi reducă numărul de paturi şi să meargă foarte mult pe internări de zi.

Aşadar, PSD-ul, care trăieşte de ani de zile din sloganul „PDL-ul a închis spitale”, are în plan să suprime ori să restrîngă activitatea spitalelor.

În pagina 3 punem faţă în faţă faptele PDL şi intenţiile PSD.

Înainte de a merge mai departe, trebuie să subliniem că în conformitate cu draftul masterplanului pe sănătate, Siretul ar urma să rămînă fără ambele spitale: Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret şi Spitalul de Boli Cronice Siret.

Într-o emisiune la Radio Top, vineri, 15 februarie, primarul Siretului, Adrian Popoiu, a declarat că atunci cînd a aflat ce intenţionează să facă Ministerul Sănătăţii a crezut că este vorba despre o glumă. Domnul Popoiu a afirmat că este anormal ca două spitale în care s-au făcut investiţii serioase să fie trecute pe lista de închideri. Primarul a recunoscut că în 2005 exista spectrul închiderii pentru Spitalul de Psihiatrie, iar în 2009 se punea problema închiderii Spitalului Orăşenesc de-atunci, Spitalul de Boli Cronice de azi, dar între timp s-au făcut investiţii masive în cele două unităţi medicale: şi financiare, şi umane. Mai mult, sînt pe drum două proiecte în valoare de 3 milioane de euro, iar Spitalul de Psihiatrie derulează un program de cercetare în domeniul psihiatriei comunitare cu o clinică din Heidelberg, Germania.

Şi-acum, punerea în oglindă. În timpul guvernării PDL, Cristian Irimie, medic la Spitalul Judeţean Suceava, a fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. L-am întrebat pe domnul Irimie cîte spitale au fost închise şi de ce. Iată răspunsul: „Pe noi ne-au acuzat că am închis spitale, lăsînd populaţia fără asistenţă medicală. De fapt, nu s-au închis spitale, ci nişte bolniţe (conform dexonline, bolniţă înseamnă spital, infirmerie pe lîngă o mănăstire sau pe lîngă un așezămînt de binefacere; loc unde se izolau și se îngrijeau vitele bolnave – n.a.). Nu puteai să le spui spitale, erau nişte entităţi care aveau un medic sau doi şi acordau asistenţă medicală pînă la ora 1 (ora 13.00 – n.a.). După aceea rămîneau asistenta şi infirmiera. 69 de spitale s-au închis şi s-au redeschis vreo 10-15. De fapt, noi atunci n-am închis spitale. Ordonanţa spunea că nu se mai finanţează timp de un an de zile de către Casa de Asigurări de Sănătate. Primăriile puteau să susţină în continuare activitatea, dar n-au vrut. Tot personalul medical a fost repartizat la alte unităţi medicale”.

Dînd timpul înapoi, pe vremea PDL-ului a existat intenţia de a se închide Spitalul Orăşenesc Gura Humorului şi Spitalul Solca. Cu Cristian Irimie secretar de stat şi cu Gheorghe Flutur numărul 2 în PDL la nivel naţional, spitalul de la Humor nu s-a închis, iar cel de la Solca, care numai spital nu era, a fost transformat în centru de asistenţă pentru bătrîni şi pasat Ministerului Muncii.

Referitor la draftul masterplanului Ministerului Sănătăţii, care prevede închiderea Spitalului de Boli Cronice Siret, domnul Irimie a declarat pentru Jupânu’ că acesta este preponderent de îngrijiri paliative şi că nu trebuie închis, fiindcă funcţionează cu bune rezultate de 4-5 ani într-un judeţ în care statul mai are o secţie de îngrijiri paliative doar la Spitalul Judeţean.

Acum, în timpul guvernării PSD, Tiberiu Brădăţan, medic la Spitalul Judeţean Suceava, este secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Iar Ministerul Sănătăţii a pus gînd rău, într-un fel sau altul, tuturor spitalelor din judeţul nostru.

Aşteptăm rezultatele şedinţei de la Iaşi şi urmările acesteia, pentru a vedea dacă Suceava are ceva de cîştigat de pe urma faptului că medicul sucevean Tiberiu Brădăţan este secretar de stat.  

Sorin AVRAM

Fiţi sociabili!