Vise, doar vise de prefect

Inaugurarea expoziţiei dedicată împlinirii a 560 de ani de la urcarea lui Ştefan cel Mare pe tron i-a oferit ocazia prefectei PSD de Suceava, Mirela Adomnicăi, să vorbească. Despre Ştefan, evident. De faţă cu cei veniţi la deschiderea expoziţiei, doamna Adomnicăi i-a ridicat o statuie domnitorului: „În primul rînd acest eveniment şi-a propus să aducă în prim plan personalitatea domnitorului Ştefan cel Mare, personalitate, care prin faptele sale, în cei 47 de ani de domnie, a reuşit, şi asta ar trebui să ne dea de gîndit, a reuşit să aducă în atenţia întregii lumi Moldova şi Suceava. Suceava medievală a fost atunci principala reşedinţă domnească. A fost centru politic, centru militar şi religios al întregii Moldove. Ne dorim să ajungem cel puţin cum a fost atunci Suceava şi asta trebuie să ne dea de gîndit şi nouă, guvernanţilor”.
De medievală, Suceava a cam rămas medievală. Deci, cu asta treaba-i rezolvată. În ceea ce priveşte centrul politic, doamna Adomnicăi visează degeaba. Cît este PSD-ul la guvernare, Suceava nu va fi niciodată centru politic, pentru că liderii partidului de la Bucureşti bagă prea puţin în seamă organizaţia de partid din judeţul nostru. PSD Suceava nu contează în jocurile politice la nivel înalt.
În ceea ce priveşte centrul militar, doamna Adomnicăi visează degeaba. În Suceava există armată, dar lipseşte cu desăvîrşire. În afară de centrul militar din municipiul reşedinţă de judeţ, unde cîţiva funcţionari învîrt nişte hîrtii, parcă mai sînt cîţiva vînători de munte pe la Vatra Dornei, şi cam atît.
În ceea ce priveşte centrul religios, doamna Adomnicăi visează degeaba. La Suceava este Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Mitropolia Moldovei fiind la Iaşi, locul unde va şi rămîne în veacul veacurilor amin, pentru că nu sînt şi nu vor fi motive pentru mutarea acesteia. Visează Mirela Adomnicăi, dar visează degeaba.

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava – 104 FM.
 
 

 

Fiţi sociabili!