Viorica Vasilica Dăncilă, premier onorific

Săptămîna aceasta, despre cuvîntul onorific: „Acordat în semn de cinste, de considerație față de cineva. 2 (D. o funcție de serviciu) Care aduce onoare, cinste, fără a produce un profit material. 3 (D. persoane) Căruia i s-a acordat un titlu în semn de respect, de considerație pentru merite deosebite. 4 (D. persoane) Care îndeplinește o funcție fără a fi retribuit”.

Şi-acum o decizie a Guvernului României condus de Viorica Vasilica Dăncilă din judeţul Teleorman: „În temeiul art. 19 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie. Art. 1 – Se acordă domnului Anton Pisaroglu calitatea de consilier onorific al prim-ministrului pentru relaţii internaţionale. Art. 2 – Activitatea domnului Anton Pisaroglu este neremunerată”.

În primul rînd cine este Anton Pisaroglu? Care sînt faptele sale de vitejie săvîrşite peste hotare în numele României pentru ca acestuia să i se facă onoarea de a activa în cabinetul premierului acestei ţări? Poate că întrebarea „cine este domnul Pisaroglu” nu este corectă, ci ”de unde este domnul Pisaroglu?”. Dacă este din Teleorman, atunci nu mai e nimic de comentat, din moment ce Teleormanul, aşa cum s-a dovedit în ultimii ani, este un rezervor nesecat de cadre pentru Guvern şi pentru principalul partid de guvernămînt.

În altă ordine de idei, dacă o persoană care deţine o funcţie onorifică nu este plătită, conform dicţionarului, atunci de ce Guvernul României a ţinut să specifice în comunicat că „activitatea domnului Anton Pisaroglu este neremunerată”?

Dacă această întrebare ar ajunge din întîmplare la Viorica Vasilica Dăncilă, probabil că aceasta ar răspunde cu altă întrebare: „Ce este acela dicţionar?”. Posibilitatea ca doamna Dăncilă să nu ştie de existenţa dicţionarului limbii române, în varianta tipărită sau în cea on-line, este destul de mare, pentru că această doamnă a oferit nenumărate exemple că în toată viaţa ei nu s-a întîlnit cu aşa ceva. Şi dacă s-a întîlnit, atunci l-a ignorat, neştiind la ce foloseşte.

Viorica Dăncilă a rămas cu sechele din timpul guvernelor Dragnea I, II şi III şi continuă să se înconjoare de consilieri onorifici. Or, pentru ca lucrurile să meargă, şi e valabil în orice domeniu şi la orice nivel, trebuie ca oamenii să fie plătiţi. O fi mare onoare să fii consilier al premierului, dar cînd vin şi nişte bani este altceva. Apoi, cînd plăteşti pe cineva ai şi pretenţii de la acel cineva. Poţi să-i ceri să lucreze mai mult şi mai bine şi-l poţi trage la răspundere. Cum a răspuns Darius Vîlcov pentru prostiile făcute în calitatea sa de consilier onorific al premierului?

A venit momentul ca Viorica Vasilica Dăncilă să treacă la un nivel superior şi să inventeze şi funcţia de consilier onorific, pe care s-o ocupe dumneaei, chiar dacă nu merită această onoare. Iar în locul domniei sale să vină altcineva, care înţelege şi poate mai mult.

Fiţi sociabili!