Vicleanul, Profesorul, Golanul şi Bolovanul

Te uiţi la actualul preşedinte al României şi te întrebi cu ce a greşit ţara aceasta de a ajuns să fie condusă de preşedinţi. Şi vreau să mă refer acum numai la preşedinţii de după 1989, atunci cînd, chipurile, România a aterizat în democraţie.

Ion Iliescu este cel cu socialismul cu faţă umană, în fapt un capitalism sălbatic a cărui faţă le-a zîmbit doar celor din aparatul de partid şi de stat comunist din eşaloanele doi şi trei, care visau fără de speranţă că într-o zi vor fi ei la butoane. Însă, speranţa a scăpat întreagă din confruntarea cu regimul Ceauşescu şi a avut grijă să-i umple de putere şi de averi pe cei din rîndurile doi şi trei. Ion Iliescu a supravieţuit bine mersi în timpul lui Nicolae Ceauşescu, după care trăit bine mersi în timpul regimului său. Şcolit la Moscova şi călit în luptele interne din PCR, Ion Iliescu a ştiut întotdeauna să ia forma sticlei în care se afla licoarea puterii şi din care a băut atît cît să rămînă treaz ca să nu scape lucrurile de sub control.

După mine, cuvîntul care-l caracterizează cel mai bine pe Ion Iliescu este viclean. După şase ani în care a deţinut puterea absolută, Ion Iliescu s-a dat la o parte pentru a-i face loc lui Emil Constantinescu. Astăzi, am convingerea că tot domnul Iliescu a cîştigat şi alegerile din 1996, însă, în înţelegere cu Occidentul, a făcut pasul înapoi, avînd promisiunea că revenirea sa la putere în următorul mandat nu va fi împiedicată în nici un fel. Ion Iliescu a priceput că fără alternanţă la putere România nu va fi acceptată nici în NATO şi nici în UE.

Cuvîntul care-l caracterizează pe Emil Constantinescu ar fi profesorul. În ceea ce-l priveşte pe Traian Băsescu, deţinătorul a două mandate de preşedinte al României, ambele cîştigate prin inginerii electorale, în opinia mea, acesta nu poate fi decît golanul. Dicţionarul limbii române ar trebui completat în dreptul cuvîntului golan, pentru că Traian Băsescu i-a dat acestuia o altă dimensiune.

În ceea ce-l priveşte pe Klaus Iohannis, poate cel mai penibil preşedinte pe care l-a avut România prezidenţială, acesta nu poate fi decît bolovanul. Un bolovan cu pretenţii de domn, care nu este capabil de absolut nimic. Un încurcă vorbe şi un încurcă lume interesat doar să-şi vadă nevasta în week-end şi s-o plimbe prin străinătăţuri pe banii poporului, care nu ştiu zău cu ce a greşit de trebuie să aibă în frunte un preşedinte.  

Fiţi sociabili!