Velnic Melchisedec

După ani de zile de simpozioane, discuții și promisiuni, mai exact după şase ani de zile, iată că visul putnenilor, dar şi al enoriaşilor care vor să ajungă la Mănăstirea Putna s-a împlinit. CFR a repus în circulație trenul pe ruta Suceava – Putna.

A fost nevoie de multă muncă de lămurire pentru ca oficialii CFR să fie convinşi că merită să bage mîna adînc în buzunarul destul de gol pentru a face investiţiile necesare redeschiderii rutei feroviare. Cel mai insistent a fost stareţul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec. Alături de stareţ a fost primarul comunei Putna, Gheorghe Coroamă, care, normal, avea tot interesul să se implice, pentru că mai multe mijloace de transport înseamnă mai mulţi turişti şi, implicit, mai mulţi bani la bugetul localităţii.

Surse bine informate şi bine intenţionate din echipa de promovare a proiectului ne-au spus că demersurile inițiate de comunitatea locală și de obștea Mănăstirii Putna au fost preluate anul trecut de Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane și transmise ultimilor trei miniştri ai Transporturilor. Sursele ne-au mai spus că investiția a fost realizată din fondurile CFR Infrastructură.

Pentru perseverență, cei care au pus umărul la repunerea pe șine a trenului spre Putna merită titlul de Jupân de Salon al săptămînii. Acum de-ar ţine. Pentru asta e nevoie ca trenul să fie populat. În afară de enoriaşi, care vor dori să ajungă la Putna mai ales la sfîrşiturile de săptămînă şi cu prilejul sărbătorilor religioase, mai trebuie ca în tren să urce şi elevii şi navetiştii din zonă. Pentru că fără călători, CFR-ul va veni şi va spune că trenul nu-i rentabil şi va anula cursa. Din nou.

Fiţi sociabili!