Vama veche. Şi murdară

Senatorul PNL de Gura Humorului, Daniel Constantin Cadariu, este profund nemulţumit că actuala Putere nu se interesează deloc de punctul de trecere a frontierei de la Siret, care arată ca naiba. În opinia domnului Cadariu, „după 6 ani de guvernare PSD, în An Centenar, Vama Siret este o rușine națională”. Senatorul liberal a constatat că românii din nordul Bucovinei sînt întîmpinați la intrarea în Uniunea Europeană cu o mizerie de nedescris. Daniel Cadariu are dreptate în ceea ce spune. Vama Siret este o ruşine.

Asta cu mizeria se poate rezolva rapid: conducerea PSD a ţării ar trebui să-i schimbe de urgenţă pe şeful Vămii şi pe cel al Poliţiei de Frontieră şi să pună doi oameni gospodari. Doi oameni care să scoată măturile din magazie şi care să cumpere două găleţi de vopsea pe care să le întindă cu bidineaua pe coşurile de gunoi. În rest, e treabă grea, pentru că e nevoie de bani mulţi. Bani pe care blegii de la noi şi blegii de la ei ar fi putut să-i primească de la Uniunea Europeană în cadrul programelor transfrontaliere.

În loc să se facă simpozioane cu cornuleţe şi banane, mese rotunde ori pătrate cu de toate şi conferinţe în care să se vorbească despre nu-ştiu-ce tendinţe, românii şi ucrainenii ar fi trebuit să-şi unească forţele pentru a face o vamă model. Dar ţi-ai găsit. Nici nu e de mirare că lucrurile nu s-au întîmplat aşa cum ar fi trebuit să se întîmple în cazul vămii, cînd ai noştri şi ai lor nu au fost în stare să lege Suceava de Cernăuţi cu un tren. Partea ucraineană ar fi fost pregătită pentru aşa ceva, însă partea română nu. Degeaba a cerut preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, sprijin ministerial pentru acest proiect, fiindcă n-a avut cu cine.

Revenind la Vama Siret, dacă birocraţii de la Bruxelles au văzut că blegii de la noi şi blegii de la ei nu-s în stare de nimic, ar fi trebuit să se apuce ei de treabă, că doar e onoarea Uniunii Europene în joc. Însă, probabil că Uniunea Europeană nu vrea să se lege la cap şi cu ucrainenii, aşa că intenţionat lasă Vama Siret în paragină. Astfel încît, cînd văd în ce hal arată vama, ucrainenilor să le piară cheful de integrare în UE. 

Comentariu difuzat de radio Top Suceava – 104FM.

Fiţi sociabili!