Valizele

Reporter: Dacă tot v-am întîlnit întîmplător la poarta Spitalului Judeţean Suceava, aş vrea să vă întreb cu o întrebare care ţine de persoana dumneavoastră fizică şi politică şi anume dacă vă simţiţi bine cu sănătatea fizică şi politică.

Politician: Mă simt foarte bine, mersi.

Reporter: Datorită investiţiilor care le-aţi făcut în ultimii ani în acest spital sau datorită medicamentelor care le-aţi luat pe cale bucală şi pe cale injectabilă?

Politician: Datorită investiţiilor care le-am făcut desigur în ultimii ani, că medicamente n-am luat pe nici o cale din care pomeneşti, Doamne fereşte!

Reporter: Cîţi bani aţi adus de-acasă pentru a face aceste investiţii care vă asigură sănătatea de fier în politică?

Politician: Mă întrebi cumva cu un subînţeles ascuns?

Reporter: Vă întreb şi eu ca urmare la ce-a spus la noi în ziar domnul manager de spital şi anume că solicită politicienilor să nu mai folosească această instituţie medicală judeţeană pentru propagandă politică şi să n-o folosească în lupta politică.

Politician: Te referi anume la politicienii din zilele noastre sau din mandatul trecut sau te referi la un anume politician care-i preşedintele Consiliului Judeţean în clipa de faţă?

Reporter: Mă refer la ce vreau eu să mă refer. Şi-mi permit să mă refer fiindcă domnul manager zice la noi în ziar că în ultima perioadă a constatat nu cu prea multă plăcere intervenţiile publice ale unor politicieni, fără a se referi la o culoare politică anume, care se revendică nejustificat şi nemeritat ca susţinători ai paşilor pe care spitalul i-a făcut pentru a ajunge la situaţia actuală, de a fi cu fruntea sus în comparaţiile pe care unii le fac cu sistemul sanitar românesc, în ansamblul lui.

Politician:  Asta nu-i adevărat fiindcă şi noi, politicienii, ne-am fi dorit să fim detaşaţi de lupta politică, în condiţiile în care realizările spitalului sînt finanţate din bani publici şi adresate publicului care are nevoie de îngrijiri medicale. Crezul nostru este că sîntem în slujba celor care plătesc impozite şi taxe şi pentru creşterea calităţii serviciilor medicale de care pot avea nevoie, la un moment dat. De aceea managementul spitalului în ultimii 10 ani a avut drept obiectiv principal investiţiile în reparaţii capitale, reparaţii curente, dotări cu aparatură medicală şi în angajarea de medici specialişti.

Reporter: Exact aşa spune, cuvînt cu cuvînt, şi domnul manager al Spitalului Judeţean. Eu acum pe cine să cred? 

Politician: Cum pe cine? Pe mine! Că doar n-ai găsit şi tu vreo valiză cu documente pe cîmp, să mă iei la mişto.

Reporter: Eu am găsit o valiză cu medicamente gratuite şi compensate, dar despre asta o să ne referim mai tîrziu, la rubrica socială. Deocamdată vă informez că domnul manager a subliniat la noi în ziar că eforturile unităţii medicale au fost susţinute şi de Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean Suceava, Consiliul Local şi Primăria Suceava, însă asta s-a întîmplat fără a se avea în vedere culoarea politică a conducătorilor acestora. Iar contribuţia financiară a spitalului din fondul de dezvoltare, din venituri proprii şi din bugetul de asigurări a fost dublă faţă de efortul financiar cumulat al Ministerului Sănătăţii, Consiliului Judeţean şi Primăriei.

Politician: Cred că ai înghiţit medicamentele din valiză şi ţi s-a făcut rău de tot. Crezi că domnul manager a adus bani de-acasă?

Reporter: Eu atîta am reţinut, că din cei circa 50 de milioane de euro investiţi în ultimii nouă ani la spital, 25 de milioane de euro provin din fondurile proprii, iar cu 25 de milioane de euro au contribuit CJ, Primăria Suceava şi ministerul, la un loc. De exemplu, finanţarea reparaţiilor curente ale tuturor secţiilor a fost asigurată în proporţie de 75% de spital, 22% de Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Suceava şi 1% de Ministerul Sănătăţii. Pentru achiziţia de aparatură medicală, peste 60% a plătit spitalul, 20% CJ şi CL şi 20% Ministerul Sănătăţii.

Politician: Deci banii nu i-a adus managerul de-acasă de la el, aşa că mai scuteşte-mă şi treci la întrebări serioase şi pline de sens pentru sănătatea şi bunăstarea locuitorilor şi a pacienţilor de toate culorile.

Reporter: Va să zică aşa! E adevărată chestia cu valizele?

Politician: Asta se întîmplă cînd un infractor ajunge în vîrful statului, iar acest infractor Dragnea progresează, nu în domeniul statului de drept, ci în domeniul fake news. E ceea ce în ziua de azi se numeşte fake news, înainte se numeau minciuni. Am avut Caragiale, bileţelul roz şi am ajuns în faza cu valizele. Aşa se întîmplă dacă infractorii ajung în vîrful statului.

Reporter: Dacă nu-mi răspundeţi la obiect şi la subiect la întrebarea cu valizele, mă întorc şi vă întreb iarăşi despre Spitalul Judeţean. Deci, vă mai întreb încă o dată şi pentru ultima dată: e adevărată chestia cu valizele?

Politician: Nu ştiu ce e cu aceste valize, nu am nici o legătură. Omul este disperat şi are probleme majore şi caută să aducă vorba despre alte lucruri şi aduce manevre de manipulare.

Reporter: Atunci, poate-i cazul să-l aducem la spital, să-l tratăm.

Politician: De asta am făcut noi investiţii de 50 de milioane de euro, ca să tratăm în spitalul nostru un infractor pesedist ca el?

Reporter: Parcă spuneaţi că realizările spitalului sînt finanţate din bani publici şi adresate publicului care are nevoie de îngrijiri medicale şi aceste realizări nu au conotaţii politice.

Politician: Aşa-i cum am zis, dar pentru unul ca el nu asigurăm servicii medicale. Să-şi ia valizele şi să se care la el în Teleorman. Ura şi la gară!

Fiţi sociabili!