USV, pe cont propriu

Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava i-a rămas universitatea mică. Şi-i va fi şi mai mică în contextul în care vrea să înfiinţeze noi specializări, ceea ce înseamnă mai mulţi studenţi care au nevoie de paturi în cămine şi de săli de cursuri şi de seminarii.

La evenimentul organizat cu ocazia împlinirii de 30 de ani de la înfiinţarea universităţii la Suceava, rectorul Valentin Popa vorbea despre construirea unei clădiri pentru viitoarea facultate de medicină undeva lîngă Pompieri, despre extinderea Corpului E în parcul universităţii şi despre demararea lucrărilor la căminul studenţesc din campusul de la Moara, un cămin cu 800 de locuri.

În august 2017, conferenţiarul universitar doctor Ştefan Alexandru Băişanu era şi deputat ALDE, iar la conducerea Ţării se afla coaliţia PSD-ALDE. La vremea respectivă, domnul Băişanu spunea că Suceava se află printre primele patru universități din România care ar avea dreptul la un nou cămin, în baza programului de guvernare PSD-ALDE care vorbea despre construirea a 30 de cămine studențești în toată ţara. Declara domnul Băişanu: „Promisiunea de a face 30 de cămine studențești este normală și firească. Problema este cît de mare faci căminul. Că dacă tu ai nevoie de 900 de locuri de cazare și se face un cămin cu 40 de locuri de cazare, zici că ai făcut, dar nu ai făcut”.

Ei, în doi ani şi jumătate, la Suceava, şi am impresia că şi în ţară, nu s-a construit nici măcar un cămin cu 40 de locuri, darămite unul cu 900 de paturi. Nici măcar nu s-a început construcţia unui cămin. Deci, de promisiunea PSD-ALDE s-a ales praful, iar Guvernul PNL nu a abordat niciodată problema căminelor studenţeşti.

Cum se preconizează apariţia unei noi crize economice la nivel mondial, care, evident, va afecta şi România, criză provocată de noul coronavirus, e greu de crezut că se va construi vreun cămin studenţesc ori că se vor face alte corpuri de clădire pentru noile specializări. Ceea ce înseamnă că universitatea îi va rămîne din ce în ce mai mică universităţii sucevene. Asta numai dacă universitatea nu va reuşi să se descurce singură, fără să-şi pună bază în guvern, oricare ar fi acesta.

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava – 104 FM şi radiotop.ro

Fiţi sociabili!