Unul pleacă, altul vine. Așa se va întîmpla și mîine

Și-au strîns bagajele, au închis fabricile, și-au luat ”la revedere”, mai bine zis ”au revoir”, și au plecat. Deci a plecat ”Lactalis”: ce mai freamăt, ce mai zbucium, ce mai declarații politice, ce mai promisiuni, ce mai măsuri, ce mai? După ce francezii de la ”Lactalis” au închis unitățile de producție de la Vatra Dornei și Floreni au existat cîteva contre politice, în sensul că PSD a dat vina pe conducerea PNL a municipiului și a județului pentru că a lăsat niște oameni pe drumuri și niște alți oameni cu laptele nevalorificat.

În replică, președintele PNL al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a organizat o întîlnire cu primarii din zona de munte și cu cîțiva afaceriști la care l-a invitat pe ministrul PNL al Agriculturii, Adrian Oros, pentru a le vorbi acestora despre posibilitățile de a accesa fonduri care să le permită să deschidă și să dezvolte afaceri cu lapte, brînză, carne, ouă și tot ce mai dă muntele. Domnul Flutur a spus că este vorba despre fonduri destinate localităților din ariile protejate.

În timp ce francezii și-au luat tălpășița, mutînd producția din județul nostru în alte zone din țară, și-a făcut apariția la Suceava concernul anglo-olandez ”Unilever”. Acesta nu a venit cu mîna goală, ci cu banii pentru afacerea pe care a cumpărat-o de la Vasile Armenean, dar și cu o unitate de producție din Bulgaria. Anunțul nu a fost făcut de fabrica de înghețată de la Suceava, ci de profesorul universitar doctor Mircea Oroian, decanul Facultății de Inginerie Alimentară din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare”. Într-un interviu acordat Radio Top, decanul facultății care a dat unităților de procesare din județ mulți ingineri a spus că prin relocarea la Suceava a fabricii din Bulgaria, unitatea de producție de la noi nu mai lucrează doar 6-7 luni pe an, ci 9 luni. 

Politicienii au tăcut. Deocamdată. Poate cînd vor afla vor începe să spună că, iată, Suceava este atractivă pentru investitori pentru că autoritățile sînt prietenoase cu ei. Nu ar fi de mirare să-i auzim arogîndu-și merite într-o chestiune cu care nu au nici o legătură. Însă, nu ar fi pentru prima oară.

Punînd în oglindă cele două cazuri putem trage concluzia că la urma urmei totul reprezintă o opțiune de business. E drept că investitorii așteaptă și o serie de facilități și o atitudine elegantă din partea oficialilor locali, însă în primul rînd companiile își fac calculele astfel încît să le iasă cît mai mult profit atunci cînd decid să vină undeva ori să plece în altă parte.

Peste cîțiva ani, probabil că vom constata cu tristețe că fabrica de înghețată de la Suceava a fost închisă și a fost relocată undeva prin Georgia. Dar, în același timp, că un concern nemțesc a ales să relocheze o fabrică de bere din Dortmund la Suceava. Evident că totul se va întîmpla, în primul caz, pe fondul zgomotului făcut de schimbul de replici dintre politicienii de mîine, care nu au cum să fie altfel decît cei de azi dacă ne uităm ce vine din urmă și cine le sînt învățătorii.  

Fiţi sociabili!