Un răsunet viral

Reporter: Nu vă supăraţi, am să vă iau foarte repede şi foarte pe nepregătite, aşa cum stă bine unui reporter frenetic şi foarte bine informat.

Politician: Nu mă supăr. Ia-mă cum vrei.

Reporter: Dacă-i pe-aşa, vă rog să-mi spuneţi cum se pronunţă corect: MUIE, UIE, UE sau MUE.

Politician: Ce importanţă are? Pentru mine nu are nici o importanţă cum se pronunţă. Dar ca să nu-ţi rămîn dator cu un răspuns, îţi întorc şi celălalt obraz cu o întrebare de cultură generală guvernamentală: unde se află de fapt Cîmpia Libertăţii? Sau mai precis, cum se pronunţă corect: Cîmpia Unirii sau Cîmpul lui Horea?

Reporter: Eu ştiu din cultura mea generală că se spune Cîmpia lui Horea, Cloşca şi Crişan. Şi că cum se spune tot aşa se pronunţă, adica Cîmpia lui Horea, Cloşca şi Crişan.

Politician: Dacă erai politician de la guvernare, ştii ce-ţi spuneam cu ocazia acestui răspuns? 

Reporter: Doar nu-mi spuneaţi că vine DNA să mă ia, că DNA nu mai există.

Politician: În primul rînd, îţi spuneam DEMISIA, DEMISIA şi pe urmă îţi explicam ca la proşti: Deşteaptă-te, române!

Reporter: Da de ce? Ce v-am făcut eu, să-mi vorbiţi aşa de urît?

Politician: Fiindcă această deşteptare le-a insuflat curaj românilor în multe momente ale istoriei moderne. I-a mobilizat şi pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Cîmpia Libertăţii de la Alba-Iulia.

Reporter: Aha, va să zică corect se spune Cîmpia Libertăţii de la Alba-Iulia. Bine că m-aţi lămurit cu autoritatea care-o aveţi.

Politician: Te-am lămurit pe naiba, că am glumit şi am şters cu buretele ce-am zis mai înainte, inclusiv cratima. Adevărul adevărat ştii care-i?   

Reporter: Care-i, vă rog?

Politician: Cîmpia Libertăţii se află la Blaj și acolo au avut loc, în 1848, două adunări naţionale ale românilor transilvăneni care au cerut unirea cu țara. Adunarea de la 1 Decembrie 1918 a avut loc pe Cîmpul lui Horea, în Alba Iulia. Cu acea ocazie, Iuliu Hossu, episcopul unit al Gherlei, a ţinut un discurs în faţa poporului. La originea imnului naţional al României se află poemul patriotic „Un răsunet”, scris de Andrei Mureşanu.

Reporter: De unde ştiţi toate astea? De pe Facebook?

Politician: Secret de serviciu! Şi ţi-l spun ţie acuma, că dacă-l mai ţineam mult în mine, putea să mă agaţe pentru abuz în serviciu şi să mă bage în nişte cercetări penale de toată frumuseţea!

Reporter: Dar eu pot oare să mai abuzez un pic de răbdarea şi de înţelepciunea dumneavoastră la propriu şi la figurat?

Politician: Sigur că poţi.

Reporter: Dacă vă este greu să-mi spuneţi cum se pronunţă corect: MUIE, UIE, UE sau MUE, vă rog să-mi clarificaţi de ce Agenţia suedeză a Transporturilor aprobă asemenea cuvinte murdare pe numerele de înmatriculare terminate cu PSD?

Politician: Agenţia suedeză a Transporturilor aprobă numere de înmatriculare personalizate pentru utilizarea pe teritoriul Suediei, unde nu le înţelege nimeni. Numerele de înmatriculare personalizate sunt permise şi în străinătate, cu condiţia să nu intre în contradicţie cu partidul de la guvernare. În momentul aprobării numerelor de înmatriculare personalizate, se iau în considerare diverse criterii. Unul dintre criterii este să se analizeze combinaţia de litere sau cifre dacă acestea sînt percepute ca fiind ofensatoare pentru partid. În acest caz, nu se aprobă emiterea numărului de înmatriculare. Cu toate acestea, nu se poate şti în avans semnificaţia oricărei combinaţii posibile în toate limbile străine. Cuvinte care în anumite limbi nu sînt ofensatoare pot fi ofensatoare în alte limbi. Dacă Agenţiei suedeze pentru Transporturi i se aduce la cunoştinţă că un anumit număr de înmatriculare este ofensator pentru partid, acesta este retras.

Reporter: Oare dacă-i punem pe suedeji să analizeze în avans combinaţia de litere MUE PNL, MUE PMP, MUE USR fără cifre oare şi acestea sînt percepute ca fiind ofensatoare sau nu?

Politician: Crezi că ei n-are cultură generală? Suedejii are cultură generală mai mare ca noi, numai că cultura lor generală-i valabilă numai la dînşii în ţară. Ca dovadă că compatriotul nostru Răzvan Ş., în vîrstă de 45 de ani, a intrat în România pe data de 17 iulie, prin Vama Nădlac, cu o maşină cu numere de înmatriculare conţinînd un mesaj corect la adresa PSD şi nu la adresa celor pomenite de tine. Mesajul a devenit în scurt timp viral, iar bărbatul s-a plimbat în întreaga ţară. Timp de zece zile, bărbatul a fost oprit în trafic de patru ori de Poliţie, în judeţele Olt, Hunedoara şi Dolj. Abia ultima dată, luni dimineaţa, poliţiştii l-au oprit în Capitală şi i-au reţinut plăcuţele de înmatriculare şi permisul. Asta ce-ţi spune despre cultura generală a suedejilor?

Reporter: Că nu ne putem baza nici pe cultura generală a suedejilor, nici pe cultura generală a noastră şi deci mi-aţi răspuns implicit şi explicit la prima întrebare. Şi atunci vă întreb, pe cale de consecinţă: la originea imnului naţional al României se mai află sau nu se mai află poemul patriotic „Un răsunet”, scris de Andrei Mureşanu?

Politician: Nu se mai află.

Reporter: Dar ce se află, dacă nu sînt prea insistent? 

Politician: Se află alt poem patriotic de răsunet viral despre care ai pomenit şi care stă scris pe plăcuţa de înmatriculare de către Răzvan Ş., în vîrstă de 45 de ani, cînd a intrat în România prin Vama Nădlac pe data de 17 iulie anul curent.

Fiţi sociabili!