Un niște țărani

Nu, nu este vorba despre țăranii care pun în pămînt, cresc o vacă și doi porci și vin cu produsele la piață sau le vînd în fața porții, produse fără de care noi, românii, am fi fost morți de mult. Ori de foame, ori de la prea multele chimicale care colcăie în interiorul castraveților și al caserolelor care cocoșează rafturile marilor magazine.

Este vorba despre țăranii care fac ei ce fac și ajung în funcții de conducere și cărora pe sub costumele de firmă li se văd ițarii și bundițele. Iar dacă-i descalți și le dai jos ciorapii și opincile de deasupra ai parte de un concert al greierilor.

S-ar putea crede despre acești niște țărani că au fost răpiți agriculturii. Nu, ei nu au fost răpiți, ci pur și simplu au fugit de agricultură și bine au făcut, pentru că altfel ar fi pus rapiță în loc de porumb și ar fi încercat să mulgă scroafa în loc să mulgă vaca, lăsîndu-ne flămînzi.

Însă, nu este vorba doar despre niște țărani născuți la țară, ci și despre niște țărani născuți la oraș, care pe sub costumele de firmă au tricouri rulate pînă deasupra burții, iar în picioare, pe sub pantofii cu șpiț, au șlapi.

Niște țăranii ăștia cînd se fac de rîs nu se fac doar pe ei, ci și pe cei pe care-i reprezintă. Credeți că țara a rîs numai de un niște țărani ca Bogdan Nicolau, viceprimarul de la Rădăuți, atunci cînd acesta a ieșit la drumul mare cu o violonistă pentru a-i încînta auzul premierului Ludovic Orban cu ”Balada” lui Ciprian Porumbescu? Nu, țara a rîs de Suceava, în general. De parcă nu ar fi fost de ajuns că ni s-a pus eticheta de ciumați, a se citi covidați, acum mai trebuie să se vorbească despre noi și ca despre niște țărani. Bine, niște țărani nu sîntem de ieri, de azi, ci de cînd ne-am mai dat în spectacol scriind cu oi pe dealuri ”Bucovina”. Probabil că dacă la Rădăuți ar fi fost dealuri, iar viceprimarul Nicolau ar fi avut la dispoziție mai multe violoniste îmbrăcate în costum popular ar fi scris cu ele ”Bucovina”. Sau pentru a demonstra cît de slugarnic poate fi, Bogdan Nicolau ar fi optat pentru varianta ”Domnu` Orban te iubim, că ca tine nu găsim!”.

În loc să se fi ascuns în munții Bucovinei ori să-și ceară scuze pentru lecția de penibil oferită, Bogdan Nicolau a declarat pentru newsbucovina că ”așa trebuie primit un prim ministru al României, ori de primar, ori de viceprimar” și a adăugat: „Nu m-am gîndit inițial să se cînte la vioară. Văzîndu-i pe domnul Orban și domnul Flutur acolo eu i-am întrebat: Dragilor, vreți să vă fredoneze ceva? Nu i-am așteptat cîntîndu-le. Cu ce a greșit omul acesta că a vrut să asculte Balada lui Ciprian Porumbescu?”.

Dacă Bogdan Nicolau totuși simte nevoia să se facă de rîs, atunci să se facă de unul singur, și nu să implice și o violonistă, Rădăuțiul și întregul județ Suceava. Pînă la viitoarea vizită a lui Ludovic Orban, încă viceprimarul Rădăuților ar face bine să se dedice studiului instrumentelor cu corzi, ca să-i poată cînta acestuia ”Balada” lui Ciprian Porumbescu la mandolină. 

Fiţi sociabili!