Un habarnist, dar nu singurul

Întîmplare cu ministrul Sporturilor, Bogdan Matei, înainte de meciul pierdut de România în faţa Germaniei în semifinalele Campionatului European de Fotbal U21. Reporterul întreabă: „Știți cine este căpitanul naționale de tineret?”. Ministrul răspunde: „Am spus-o și am întrebat în momentul în care am fost întrebat ce jucător prefer, răspunsul meu a fost unul singur: Ianis Hagi. Nimeni altcineva nu mă interesează și rămîn cu aceeași părere. Ianis Hagi este jucătorul meu numărul 1 preferat”. Deci, ministrul o face pe-a surdul, care nu aude, dar le potriveşte. Şi cum adică „este jucătorul meu numărul 1 preferat?”. Ori e numărul 1, ori el e preferatul. Haideţi să presupunem că Bogdan Matei nu este chiar de nivelul şefei sale, Viorica Dăncilă, şi că a vrut să spună că Ianis este jucătorul cu numărul 10 preferat. Reporterul întreabă: „Acum știți cine e Ionuț Radu?”. Ministrul răspunde: „Sigur. Acum două luni nu știam și le urez succes. Sînt convins că vor face o figură foarte frumoasă”.

Orice persoană cît de cît alfabetizată şi care urmăreşte cît de cît fenomenul fotbalistic de la noi din ţară ştie că portarul Ionuţ Radu este căpitanul naţionalei mici. Iar unii nu de două luni încoace, ci de cînd acesta apără constant poarta echipei de serie A Genoa.

Să fii ministru al Sporturilor şi să nu ştii cine este căpitanul unei echipe care, în premieră pentru ţara ta, a ajuns în semifinalele unui European, este descalificant. Şi este cu atît mai jenant pentru cetăţeanul care vremelnic ocupă funcţia de ministru cu cît vorbim despre o echipă de fotbal, şi nu una de badminton ori de curling.

Să presupunem că domnului Matei nu-i place fotbalul şi să admitem că sînt şi alte sporturi în afara fotbalului, dar cînd o echipă din ţara în care tu eşti ministru al Sporturilor ajunge atît de sus într-o competiţie, te apuci şi de familiarizezi cu subiectul, şi nu stai ca mămăliga în fotoliu şi te întrebi oare ce s-o întîmpla la congresul partidului care te-a proţăpit în funcţie.

Habarnismul de care a dat dovadă ar trebui să-l facă pe Bogdan Matei să-şi dea demisia de onoare din funcţia de ministru. Dar de unde onoare la unul care a acceptat ditamai funcţia ştiind foarte bine cît de habarnist este şi cît de penibil poate să fie? Dacă domnul Matei ar fi singurul habarnist din Guvern ar fi bine, numai că sînt şi alţi conducători de ministere care nu ştiu lucruri elementare din sfera lor de activitate.    

Fiţi sociabili!