U-iu-iu şi u-iu-iu, să trăiască folcloru’!

Acum, ce era să ne facem? Să ne supărăm cu colega noastră Zîna de la Intermedia TV? Ce-ar fi trebuit să-i spunem? Să se-apuce de prezentat emisiuni de rock, poate-poate scrie Dodo Popovici despre ea şi despre „Izvoarele” ei la „Cînt şi rock…”? Nu ne-a lăsat inima să-i facem aşa ceva Mihaelei Zîna Bîrsan, mai ales că se împlinesc 10 ani de cînd se află la „butoanele” „Izvoarelor”.

Emisiunea a fost un proiect al cunoscutei Margareta Clipa, care a debutat în 1994. În 2009, proiectul a fost preluat de Mihaela Bîrsan în calitate de realizator, Margareta Clipa rămînînd producător. În cei 10 ani, printre numele de marcă prezente în emisiune s-au numărat George Sîrbu, Nicolae Botgros, Grigore Leşe, Alexandru Arşinel, Nicole Furdui Iancu, Sofia Vicoveanca şi Margareta Clipa. Dacă am omis vreun nume greu, să fim iertaţi, pentru că nu ne prea pricepem. Emisiunea Zînei este singura de profil care nu încasează bani de la interpreţi pentru promovare. Aşa da. „Izvoarele” au promovat tineri talentaţi, precum Angelica Flutur, Alexandru Brădăţan şi Andreea Haisan. Dacă am uitat pe cineva, să fim iertaţi, pentru că nu ne prea pricepem.

Împreună cu folcloristul George Sîrbu, poli-instrumentistul Leonard Zamă, trompetistul Constantin Mîndrişteanu, Angelica Flutur, Alexandru Brădăţan, preotul Iulian Florea, inspectorul şcolar Loredana Ceică şi Giani Leonte, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţămînt Suceava, Mihaela Zîna Bîrsan a inițiat la 7 ani de „Izvoare” proiectul „10 pentru folclor”, cu scopul promovării folclorului ca obiect de studiu opţional în şcolile din judeţul nostru. Proiectul s-a bucurat de un real succes, ajungînd anul acesta la cea de-a IV-a ediţie, cu 37 de spectacole gratuite susţinute în tot atîtea localităţi şi cu sute de ore opţionale în şcolile din judeţele Suceava, Maramureş şi Botoșani. Nu ne prea pricepem noi, dar ştim că Zîna s-a implicat şi în organizarea de spectacole cu ecou la nivel naţional, între acestea numărîndu-se „Spectacolul aniversar George Sîrbu – aprilie 2017”, spectacolul de lansare de album al Angelicăi Flutur, în noiembrie 2017, şi „Spectacolul aniversar Alexandru Brădăţan – iunie 2019”.

Pentru a marca cei 10 ani de „Izvoare”, pe 18 septembrie, cînd este programată şi gala de premiere „10 pentru folclor”, va avea loc un spectacol folcloric cu invitaţi de seamă din diferite zone ale ţării, dar şi din Basarabia. La Casa de Cultură din Suceava. Succes şi u-iu-iu şi u-iu-iu, să trăiască folcloru’!

Jupânu’

Fiţi sociabili!