Turism în Bucovina

Reporter: Să nu vi se pară cumva că vă pun la încercare sau că vreau să vă provoc în aceste clipe de mare tensiune provocate de răspîndirea coronavirusului, dar aş vrea să ştiu dacă recunoaşteţi cine a spus cu gura lui şi din mintea lui următoarele cuvinte, citez: „Cu toții va trebui să muncim foarte mult în perioada următoare pentru a recîștiga un număr cît mai mare de turiști. Iar pentru aceasta ne gîndim să ne inspirăm și din ceea ce fac și alte țări sau zone turistice afectate de criză”.

Politician: Dacă mă gîndesc bine, cred că şi eu aş fi putut spune cu gura mea aceste cuvinte, dar uite că nu-mi aduc aminte cînd şi unde am spus aceste cuvinte.

Reporter: Cu toată stima şi mîndria, dar şi cu tot respectul, credeţi că în aceste clipe, cînd pe primul loc se află distanţarea socială, impusă chiar prin ordonanţe militare, nu este aberant să vorbim pe şleau despre turism, ba chiar despre un număr cît mai mare de turiști în Bucovina?

Politician: Eu nu ştiu ce vrei să insinuezi tu.

Reporter: Vreau să insinuez că Suceava şi-a cîştigat faima de cel mai infestat judeţ din ţară şi este un exemplu negativ la nivel naţional despre gestionarea dezastruoasă a răspîndirii virusului. În aceste condiţii, care turist ar mai fi tentat să calce în Bucovina, după aşa un dezastru?

Politician: Eu credeam că m-ai invitat la o discuţie pozitivă. Cînd colo, tu umbli numai după ştiri false şi negative.

Reporter: Ca să vedeţi că nu-i aşa, am să schimb subiectul şi am să vă întreb dacă nu-i periculos şi iresponsabil să zici că în același timp trebuie să vedem și cum pot fi relaxate condițiile pentru cei care au investiții cu fonduri europene în turism și care sînt monitorizați pentru îndeplinirea unor criterii, cum ar fi numărul de turiști sau gradul de ocupare.

Politician: Ce ai tu împotriva turismului? Că văd că ai ceva împotriva turismului.

Reporter: De fapt, voiam să vă întreb pe ocolite ce părere aveţi despre preşedintele Consiliului nostru Judeţean, de curînd scăpat teafăr din ghearele virusului, care o ţine morţiş cu turismul în Bucovina.

Politician: Află că domnul Fluture a fost supus unui adevărat linșaj în această perioadă, fiind atacat de adversarii politici, deși a respectat legea. Acuma îl ataci şi tu, indirect?

Reporter: Nu am nici cea mai mică intenţie. La ce vă referiţi, de fapt?

Politician: Mă refer la faptul că am văzut la Suceava un om crucificat doar pentru că se numește Gheorghe Flutur.

Reporter: Cum aşa?

Politician: Chiar aşa! Nu am crezut că voi ajunge să trăiesc momentul în care unii colegi politizează moartea unor oameni. Rar mi-a fost dat să văd un linșaj de genul celui la care a fost supus președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, și rar am văzut un om să fie atacat cu atît cinism pentru că a respectat legea, s-a testat, fiind confirmat pozitiv.

Reporter: Dar ce părere aveţi că la noi, în Bucovina, un cal furat în timpul nopții de la un proprietar din Rîșca și ajuns în cursul dimineții următoare la noul proprietar, în urma unui schimb făcut cu hoții, avea să se întoarcă la proprietar pentru că avea prostul obicei să muște?

Politician: Cum de s-a întîmplat treaba asta?

Reporter: S-a întîmplat pe fondul pandemiei de corona virus, fiindcă autorii furtului, doi tineri de 18 și 19 ani, nu au făcut o declarație pe proprie răspundere atunci cînd au plecat la furat.

Politician: Tu iarăşi vrei să insinuezi ceva perfid, sărind de la una la alta, respectiv cînd de la Gheorghe Flutur la pandemie, cînd de la declaraţia pe proprie răspundere că se duc la furat la prostul obicei ca să muşte! Ia să mă întrebi mai precis, că altfel nu-ţi mai răspund.

Reporter: Mă iertaţi că nu aţi înţeles întrebarea. De fapt, întrebarea era dacă chiar e cazul să muncim foarte mult în perioada următoare pentru a recîștiga un număr cît mai mare de turiști, cînd ştim cu toţii că nu turismul, ci izolarea la domiciliu şi distanţarea socială sînt metodele eficiente de combatere a răspîndirii acestui virus perfid.

Politician: Lasă asta. Mai bine mai spune-mi mai departe despre calul care muşcă, dar fără să faci aluzii la guvernul liberal sau la Gheorghe Flutur.

Reporter: Cu mare plăcere vă spun. Va să zică, au intrat în timpul nopții în curtea locuinței păgubitului, din grajdul căruia au sustras calul, pe care l-au dus pe pășunea de lîngă locuința lor, unde l-au priponit. În dimineața următoare, cei doi au pus calul la căruță și s-au dus la Baia, unde nu au reușit să vîndă calul, însă l-au dat pînă la urmă la schimb cu un altul.

Politician: Exact cum fac pesediştii în Parlament. Şi mă întreb oare dacă nu le este rușine să mai dea ochii cu oamenii, cînd țara arde, iar pe ei îi interesează doar propriile persoane și propriile interese. Deci exact cum fac pesediştii în Parlament.

Reporter: N-am vrut să zic. Dumneavoastră aţi zis.

Politician: Şi parcă ziceai că calul muşca.

Reporter: Muşca, că era cal bucovinean liberal pur-sînge.

Politician: Spune mai departe, că-i palpitant.

Reporter: Văzînd că acesta mușca, vineri dimineață noul proprietar al calului furat l-a înhămat la căruță și a venit cu el la Rîșca, în încercarea de a-l înapoia celor doi tineri cu care făcuse schimbul. Pe un drum din localitate, însă, proprietarul păgubit al calului și-a recunoscut animalul la căruța bărbatului din Baia și a sunat la 112.

Politician: De data asta aveau declaraţie pe proprie răspundere că merg la furat?

Reporter: Nu prea aveau, că era prea dimineaţă şi nu mergeau la furat. Mergeau la înapoiat.

Politician: Şi după ce bărbatul din Baia a sunat la 112, nu i-au prins poliţiştii că nu au declaraţii pe proprie răspundere că merg la furat?

Reporter: I-au prins şi într-adevăr cei doi nu aveau declaraţii pe proprie răspundere că merg la furat. Aveau legitimaţii de turişti şi declaraţii pe proprie răspundere că merg la vizitat.

Fiţi sociabili!