Traian Andronachi

„Mergeţi dumneavoastră acasă, strîngeţi din dinţi, beţi nişte ceai de coada şoricelului, rugaţi-vă la Dumnezeu şi dacă mai trăiţi pînă săptămîna viitoare vă aşteptăm cu drag la spitalul nostru ca să vă operăm de ulcerul perforat. Ne pare rău, dar luna asta am făcut planul de pacienţi conform contractului pe care-l avem cu casa de asigurări de sănătate”.

Ce-i cu prostia asta? – vă întrebaţi. Întrebaţi-vă că vă întrebaţi bine.

În ţara asta, dacă un spital are contract cu casa de sănătate pentru 1.200 de pacienţi pe lună, să spunem, atunci casa nu mai decontează serviciile oferite bolnavilor internaţi peste această limită. Cu această aberaţie s-a hotărît să se lupte avocatul Traian Andronachi, managerul Spitalului Municipal Rădăuţi, şi a avut succes în instanţă. Numai că trebuie aşteptat şi rezultatul recursului depus de Casa Naţională de Sănătate, care va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 28 ianuarie 2020.

Domnul Andronachi a declarat: „Este prima hotărîre executorie pe care o obţine un spital din România într-o astfel de speţă şi noi o considerăm normală, pentru că orice persoană din această ţară are dreptul, conform Constituţiei, la servicii medicale, indiferent cînd se întîmplă asta, adică dacă la momentul îmbolnăvirii spitalul căruia i se adresează pacientul este în cadrul valorii contractuale sau dacă deja a atins-o. Unui spital îi este decontat de către CAS un anumit număr de cazuri şi ce faci cu bolnavii care vin peste acest număr? Îi trimiţi acasă? Ce faci cu gravidele care vin după ce ai atins valoarea de contract? Dreptul la sănătate este apărat de Constituţie”.

Felicitări şi succes în continuare, domnule Andronachi!

Fiţi sociabili!