Totuşi, nu aşteptaţi pînă la 90 de ani

Pe 2 iulie, primarul Sucevei, Ion Lungu, a plecat de la ceremonia de depunere de coroane de flori la statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare şi Sfînt, organizată cu ocazia împlinirii a 515 ani de la moartea domnitorului, direct la înmormîntarea lui Nicolai George Turtureanu, fost director al fostei Fabrici de Celuloză şi Hîrtie Suceava.

Unii dintre cei care l-au cunoscut mi-au spus că domnul Turtureanu, Dumnezeu să-l ierte, era un profesionist desăvîrşit şi un om deosebit de bun. Domnul Turtureanu avea aproape 90 de ani, iar în şedinţa Consiliului Local din 27 iunie se luase decizia ca acestuia să i se acorde diploma de cetăţean de onoare al municipiului Suceava. La aflarea veştii că va fi făcut cetăţean de onoare, Nicolai Turtureanu a scris o scrisoare, în posesia căreia a intrat cotidianul „Obiectiv de Suceava”. Conţinutul acesteia este următorul: „Domnule primar, am ajuns la capăt, dar gîndurile dumneavoastră îmi dau energia minimă să mai pot continua acest drum pe care l-am început acum aproape 90 de ani. Înainte de a continua, întrega mea fiinţă se adresează Creatorului, rugîndu-L să aprecieze gestul dumneavoastră şi să vă dea bucuriile vieţii. Vă mulţumesc că v-aţi gîndit şi la mine. Cu stimă”. Scrisoarea este datată 19 iunie.

Primarul Lungu, cel care a propus acordarea titlului de onoare, a vrut să-i înmîneze diploma domnului Turtureanu la ceremonia organizată pe 2 iulie la statuia ecvestră a lui Ştefan. Însă, Dumnezeu a vrut ca diploma să ajungă nu la Nicolai Turtureanu, ci la familia acestuia, în aceeaşi zi, dar cîţiva metri mai încolo, la Cimitirul „Pacea”. Păcat că domnul Turtureanu nu a apucat să se bucure de titlul de cetăţean de onoare, dar măcar a avut bucuria de a afla că urmează să primească onorantul titlu.

În Suceava mai sînt şi alţi oameni de valoare care merită să fie cetăţeni de onoare. Primăria şi Consiliul Local nu ar trebui, totuşi, să aştepte pînă cînd aceştia, cei mai norocoşi dintre ei, se apropie de vîrsta de 90 de ani.

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava (104 FM şi radiotop.ro)

Fiţi sociabili!