Totuşi, mai e mult pînă departe

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a participat la acţiunea „Let’s Do It, Romania!” în Parcul Şipote, unde alături de cîţiva voluntari a adunat gunoaie. Domnul Lungu şi-a exprimat din nou optimismul în legătură cu trecerea pădurii-parc din proprietatea Romsilva în cea a municipalităţii. Primarul este din ce în ce mai optimist ca urmare a promulgării legii care permite transferul de proprietate al pădurilor-parc de pe întreg teritoriul ţării. Conform lui Ion Lungu, pînă la efectuarea transferului vor urma şi alte acţiuni de ecologizare a Parcului Şipote, semn că acesta crede că nu este departe ziua în care municipiul va fi stăpîn peste suprafaţa împădurită de la poalele Cetăţii de Scaun. Primarul a spus că tocmai ce-a vorbit la Romsilva, iar această instituţie este de acord cu transferul, numai să apară normele de aplicare a legii.

Ei, aici e aici. S-au văzut cazuri în care normele de aplicare ale unor legi au fost emise la cîţiva ani distanţă de la apariţia actului normativ. Transferul de proprietate al pădurilor- parc reprezintă o chestiune extrem de sensibilă, că doar nu degeaba legea privind transferul acestora a apărut după ani şi ani de discuţii în van. Normele trebuie să le emită Ministerul Apelor şi Pădurilor care are pe post de funcţionari destui oameni speriaţi de bombă, care se tem să nu-i trezească mascaţii la ora 6 dimineaţa, aşa că mai bine nu semnează nimic.

Treaba nu este deloc simplă, iar optimismul primarului Sucevei ar trebui să fie unul mai temperat. Spun asta şi în contextul în care primarul ştie foarte bine cum stă treaba cu redefinirea termenului de biomasă, care numai nu se realizează, în ciuda promisiunilor făcute de miniştri şi de diverşi funcţionari de la Ministerul Mediului, situaţie care pune sub semnul întrebării funcţionarea centralei termice a Sucevei. Şi dacă în cazul unui simplu ordin de ministru lucrurile nu se mişcă, de ce ar fi altfel în cazul emiterii unor norme de aplicare a unei legi? În concluzie, problema Parcului Şipote e departe, departe rău de a fi rezolvată. 

 

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava – 104 FM.

Fiţi sociabili!