Tonomatul

Reporter: Domnule deputat rădăuţean, în ultimul timp am auzit diferite evenimente, care din realitatea înconjurătoare, care de pe sursele de la televizor, care din altă parte. De aceea profit acuma, cu ocazia centenarului şi fiindcă vă am în faţa ochilor, să vă întreb diferite chestii, ca să scriu la ziar despre ele.

Politician: Nu mă întrerupeţi, vă rog frumos. Nu se poate că tocmai prezint ceva şi ne citesc şi ne urmăresc foarte mulţi oameni în ziar şi pe net care trebuie să înţeleagă ce prezint. Nu vă merge diversiunea cu a mă întrerupe să nu poată urmări cei care sînt acuma cu ochii pe ziar sau în faţa calculatoarelor.

Reporter: Unde ne urmăresc foarte mulţi oameni? Că eu nu văd pe nimeni la faţa locului şi nici prin împrejurimi. Sau poate dispuneţi dumneavoastră de nişte calculatoare electrocasnice speciale de interceptare şi eu nu mi-am dat seama.

Politician: Domnule, vă convine, staţi aici, nu vă convine, la revedere, oraşul are foarte multe puncte de atracţie zoologice şi religioase. Că şi aşa numai mizerii scrieţi, nu lucruri reale, că probabil atîta pricepeţi, că altfel nu ştiu cum să îmi explic, că într-o vreme scriaţi în acord cu realităţile mele, dar probabil că s-a schimbat ceva în privinţa celor cu fisele la vreun tonomat PSD din oraş.

Reporter: Acuma chiar că m-aţi iritat la libertatea de opinie şi pe chestia asta o să păţiţi cu mine exact ca la Gîdea şi Badea în emisiune, deci am să vă iau la frecat în răspăr de-o să vă iasă audienţa pe nas.

Politician: La revedere! Eu sînt cel mai tare organism de presă din Rădăuţi şi din judeţul Suceava, cu comunicatele mele de presă. Aşadar, vreţi să veniţi aici, nu vreţi să veniţi, la revedere, eu îmi văd de treabă. Nu e nici o problemă, nu aia contează. Eu am peste 35.000 de cititori fără nici un neuron, aşa că încă o dată îţi spun la per tu, fără nici un pic de respect: la revedere.

Reporter: Te pomeneşti că aţi luat şi vreun premiu Puliţeru pentru aceste comunicate şi de asta umblaţi cu nasul pe sus în faţa presei independente. Pe chestia asta, ia să-mi spuneţi mie cinstit şi pe loc cine vă scrie comunicatele de pe net şi de la ziare.

Politician: Te rog să nu schimbi vorba, ca la curtea constituţională, că cu mine nu-ţi merge. Că te ştiu eu cine-mi eşti, că m-am informat: eşti unul din ăia tocmiţi de Gîdea şi Voiculescu să rupă mîinile şi picioarele DNA, cea mai importantă instituţie anticorupţie de la noi. Că lupta anticorupţie nu trebuie să fie o opţiune dacă România nu vrea să trăiască în beznă.

Reporter: Dacă-i pe-aşa, şi-n paranteză fie spus, ca să afle toţi cititorii mei, dumneavoastră nici n-aţi luat vreun premiu Puliţeru, că m-am interesat între timp. Şi aflaţi de la mine că degeaba daţi comunicate de presă scrise de alţii pe gratis şi nu scrise de mine pe bani. Şi nici despre anticorupţie habar n-aveţi cu ce se mănîncă, ca simplu parlamentar rădăuţean.

Politician: Vrei să-ţi spun? Hai că-ţi spun: personal, chiar nu înţeleg cum de s-a ajuns în situaţia în care în România să se acrediteze ideea falsă cum că anticorupţia ar fi o opţiune. Cum că cineva ar putea să aleagă pentru lupta împotriva hoţiei sau împotriva acesteia. Nu! Lupta împotriva corupţiei nu este o opţiune! Este o necesitate, un imperativ, dacă vrem ca această ţară să progreseze, dacă vrem ca această ţară să nu mai fie prăduită şi dacă vrem să asigurăm copiilor noştri un viitor mai bun!

Reporter: Mai repetaţi o dată, că n-am înţeles şi nici notiţe nu mi-am luat, din cauza emoţiei.

Politician: Nu-ţi pot repeta, că nu mai ţin minte ce-am spus, dar pot să-ţi adaug ceva fulminant şi incendiar, ca să pleci şi tu mulţumit.

Reporter: Adăugaţi din cap de la dumneavoastră sau de la ăla care vă scrie pe gratis?

Politician:  Mie nu-mi scrie nimeni pe gratis. Mie îmi scrie pe publicitate. Şi ca să revenim la comunicatele noastre, vreau să adaug atîta: cei care conduc astăzi România au făcut deja foarte mult rău ţării şi românilor, şi mai mult, se pare că nu au obosit să se lupte cu ceea ce funcţiona bine, pînă să revină la guvernare.

Reporter: Cam puţin aţi avut de adăugat. Nu mai aveţi bani de publicitate sau ăla care vă scrie nu mai are lozinci?

Politician: Să fii tu sănătos! N-ai tu cuvinte la vocabular cîte milioane am eu la sertar. Dar însă nu vreau să se creadă că nu mai pot de bine la Rădăuţi şi de asta declar o constatare de-a mea: da, mii de firme îşi închid porţile în condiţiile în care economia creşte. Şi nici un ministru PSD-ALDE nu a avut curajul să recunoască faptul că economia nu creşte sănătos. 

Reporter: În schimb, dumneavoastră aţi crescut sănătos şi voios. Cum aţi reuşit?

Politician: Încă de mic copil eu am preconizat ca relele făcute de corupţie să le fie prezentate românilor încă de la vîrste fragede. Şi elevii să înveţe la şcoală că o ţară coruptă le va fura viitorul.

Reporter: Dumneavoastră ce v-a furat această ţară coruptă?

Politician: Unii lideri din arcul actualei puteri vor să acrediteze ideea că cine fură din banii publici este şmecher, că lupta împotriva corupţiei nu se justifică şi că ar fi prea costisitoare.

Reporter: Ce să subînţeleg eu din acest răspuns şmecher dat pe ocolite?

Politician: Nu mă întrerupe, te rog frumos. Nu se poate că tocmai prezint ceva şi ne citesc şi ne urmăresc foarte mulţi oameni în ziar şi pe net care trebuie să înţeleagă ce prezint.

Reporter: Nu vă mai întrerup, dar în schimb am să procedez ca la Timişoara: am să vă las să prezentaţi singur.

Politician: În sfîrşit, ţi-o venit şi mintea la cap. Nu mă mai întrerupe, că mai am de vorbit despre educaţie. Fiindcă toţi aceşti lideri iresponsabili au reuşit să creeze şi imaginea modelului de om prosper, îngrăşat peste noapte prin contracte cu statul, dezavantajoase pentru cel din urmă.

Reporter: Mă iertaţi că mă-ntorc să vă-ntreb: dumneavoastră unde v-aţi îngrăşat?

Politician: La Rădăuţi, în lupta împotriva corupţiei.

Fiţi sociabili!