Tom Jones la Cluj: What a Wonderful Man!

Cînd a apărut la cîțiva metri de mine, venind spre scenă din dreapta mea, m-am îngrijorat: el, care se mișca nițel mai vioi decît Elvis acum 51 de ani, pe vremea Delilah-ei, acum se deplasa cu greutate. A urcat totuși neajutat de nimeni pe scenă, a pus o mînă pe microfon și… și… și din clipa aia a cîntat 100 de minute fără absolut nici o pauză! În plus, a crăpat tencuiala sălii cu vocea sa magnifică. La sfîrșit, mă întrebam dacă aș putea să-l compar cu Robert Plant, cu Brian Johnson, cu Jagger, McCartney, Shakin’ Stevens, Clapton, Dylan și cu ceilalți „grei” pe care i-am văzut. Da, în principiu aș putea, dar, vorba bancului ăluia vechi… ar fi păcat!

Muzicienii din preajmă-i sînt la rîndul lor fenomenali, ba mai și învîrt sculele de te miri: cred că chitariștii solo au schimbat cîte 12 – 15 chitare de căciulă. În plus, dacă la prima piesă am văzut unul la pian, unul la tobe, doi la chitare și încă unul la chitară bass, la piesa a doua pianistul cînta la acordeon, toboșarul la muzicuță, chitariștii solo luaseră cîte o acustică, iar bass-istul avea ditamai contrabasul! Te sperii, pur și simplu, cîtă „artă și meserie” pot arăta și ce acuratețe are sunetul.

Piesa de început a fost „Burning Hell” a lui John Lee Hooker, orchestrată într-o manieră neverosimilă. Pînă la „Sex Bomb” a mai încăput și „Mama Told Me Not to Come” (pe care eu o știu din 1970, de la Three Dog Night – știți că grupul mai cîntă!?) și despre care abia acum am aflat că e compoziția lui Randy Newman, la fel ca „You Can Leave Your Hat On”… pe care sigur că Tom a cîntat-o mai spre final, fiind a 17-a din totalul de 23. N-au lipsit „Delilah”, „What’s New, Pussycat?”, iar la bis a început cu „What a Wonderful World” a lui Louis Armstrong. What a wonderful man, what a wonderful concert!

P.S. Ca să înțelegeți mai bine: la Cluj venise de la Plovdiv, apoi s-a dus la Paris. De acolo, la Tel Aviv, Copenhaga, Linz, Montreaux, apoi Anglia, Germania, Finlanda, iar Anglia!!! În total, după Cluj, 23 de concerte între 28 iunie și 3 august! La 79 de ani, împliniți pe 7 iunie!

Fiţi sociabili!