Toboșarul Collins iar se crede vocalist

În multe cazuri, atunci cînd mă apuc să dau verdicte, indiferent dacă e vorba de fotbal ori de muzică, de obicei îmi fac dușmani. Asta se întîmplă mai ales fiindcă sportul și muzica sînt domeniile în care nu e loc de concesii, ceea ce e frumos și valoros neputîndu-se negocia.

De aceea, atunci cînd mă izbesc de cîte un fan de-al vreunei echipe de fotbal ori al vreunui grup sau cîntăreț, căruia nu-i poți nicicum explica de ce iubirea lui e o găină moartă, și nu superstarul care crede el că e, ne despărțim cel mai adesea dușmani. Îmi aduc aminte cum cîndva, cînd Michael Jackson era în mare vogă, iar elevii mei îl divinizau pur și simplu, m-a furnicat să le spun la una din orele de pop culture că respectivul este cel mai bun cîntăreț… dintre dansatori! Vă jur că dacă ar fi avut posibilitatea, vreo bună jumătate din cei prezenți m-ar fi bătut. Trecut-au anii, iar în precedentul an școlar, la o altă oră de pop culture, i-am întrebat pe elevi dacă știu cine a fost Michael Jackson. Aveți cuvîntul meu de onoare că din cei 27, numai patru știau de el, iar dintre aceștia doar doi au putut să spună cîte ceva despre el și să-mi dea trei titluri de piese de-ale lui.

Unde mama naibii vreau să ajung? Cum, unde? Vreau să începeți a mă dușmăni și dv., fanii lui Genesis, cînd am să vă reamintesc ce cred eu despre Phil Collins. Ei bine, zic că domnul în cauză este… nici măcar cel mai bun vocalist dintre toboșari! Ca toboșar însă, pe vremea cînd Genesis însemna ceva în muzica progressive, toată dragostea și toată stima. Susțin pînă în pînzele albe că a fost la fel de bun ca, să zicem, Carl Palmer. Aproape la fel de bun ca Ginger Baker. La tobe, zic. Fiindcă și ca vocalist, Ginger îl surclasa fără discuție. Ei bine, momentul cînd enormul vocalist Peter Gabriel de la Genesis și-a luat lumea în cap, a fost și cel în care cineva (om rău, desigur!) i-a băgat în cap lui Collins că poate fi el vocalist. Și uite-așa lumea rock-ului a pierdut un baterist excepțional și s-a pricopsit cu încă un vocalist leșinat. Săptămîna trecută, Phil Collins a anunțat refacerea grupului Genesis pentru un turneu britanic de 10 concerte care va începe la Dublin, pe 16 noiembrie. În loc să-și vadă de tobe, Collins îl trimite acolo pe fiu-său, Nic, el făcînd-o în continuare pe vocalistul, alături de Tony Banks – keyboards, Mike Rutherford – chitară  și Daryl Stuermer – bass.

Fiţi sociabili!