Ţara în care hîrtiile vorbesc

România vuieşte după ce un italian cu numai opt clase a reuşit să convingă nişte clinici că el este medic chirurg şi l-au lăsat să opereze.

În timp ce se hlizesc sau se indignează, părerologii spun că de vină ar fi Ministerul Sănătăţii şi, în consecinţă, ar trebui ca Sorina Pintea să-şi dea demisia. Ba nu, vinovat este Ministerul Educaţiei, iar Ecaterina Andronescu ar trebui să plece. Nu, nu Ecaterina Andronescu, ci fostul ministru Valentin Popa, pentru că pe vremea sa s-a eliberat nu ştiu ce hîrtie.

De parcă rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, în calitatea sa de ministru pe care a avut-o timp de cîteva luni, verifica diplomele străinilor care vor să-şi echivaleze studiile pentru a putea profesa în România, semna dispoziţiile de plată pentru achiziţionarea de pixuri şi urmărea lucrările de schimbare a clanţei de la uşa de intrare din biroul contabilei.

Este aproape de neînţeles cum un individ cu opt clase a reuşit să fie acceptat ca medic, în condiţiile în care a trebuit să traverseze un hăţiş democratic foarte des. Normal ar fi fost ca escrocul să fie depistat de unul dintre mulţii funcţionari bine plătiţi din instituţiile de care individul a trebuit să treacă, însă nu s-a întîmplat aşa. Apoi, este de neînţeles cum de a reuşit individul să facă operaţii în clinici cu pretenţii. Bine, escrocul avea hîrtii acoperitoare, dar nimeni nu a fost curios să vadă cum lucrează acesta? Nimeni nu a fost curios să-l întrebe pe unde a mai lucrat şi pe cine a mai operat ca să dea un telefon şi să se intereseze cît de pregătit este acesta? Nu, pentru că la noi se pune accentul pe hîrtii.

Cînd este să te angajezi undeva, în special la stat, în primul şi-n primul rînd te întreabă de hîrtii şi nu ce ştii. Nu contează că ai făcut facultatea într-un garaj şi ai dat şpăgi să treci şi nici că ai plagiat teza de doctorat. Important este să te acoperi de cît mai multe hîrtii. Nu contează dacă eşti un mare prostovan care nu-i bun de nimic. Important este să ai cum să te prezinţi cu un dosar cît mai stufos. Toţi prostovanii sînt colecţionari de diplome şi de adeverinţe, pentru că în prostia lor măcar atîta au înţeles: cu cît sînt posesorii mai multor hîrtii ştampilate, cu atît au şanse mai mari să ajungă în poziţii importante şi să se bucure de o viaţă bună. În ţara în care toţi prostovanii deţin funcţii cheie pentru că au avut hîrtiile care trebuie nu ar trebui să ne mirăm că un escroc cu opt clase a fost primit să facă operaţii.

Fiţi sociabili!