Tabloul

Reporter: Foarte interesant să vă găsesc în faţa acestui şevalet, după ce v-am căutat pretutindeni: fie de-a lungul şoselei de centură a Sucevei, fie în jurul gropilor de gunoi de la Moara şi Mestecăniş, fie de-a lungul pistei de la aeroport, fie pe holurile de la spital, ca să nu mai spun că v-am căutat pînă şi pe meterezele Cetăţii de Scaun, pe tronul lui Ştefan cel Mare, dar nu v-am găsit nicăieri. Iată însă această mare surpriză, să vă găsesc în faţa acestui şevalet unde v-aţi apucat de pictat, dacă nu mă înşel. Ce pictaţi dumneavoastră aici, dacă nu mă înşel?

Politician: Ce să pictez? Iaca pictez un tablou frumos.

Reporter: Care tablou frumos ce reprezintă? Că deocamdată-i cam abstract pentru mine, care nici nu mă pricep deloc la pictură, de fapt şi de drept. Şi ca să fiu sincer, eu mă pricep cel mai mult şi mai mult la interviuri de presă cu personalităţi de prim rang cum sînteţi şi dumneavoastră.

Politician: Văd că habar n-ai de infoturul la care au participat atît reprezentanţi ai Ministerului Turismului – organizatori ai proiectului EDEN în România, cît şi ai destinaţiilor EDEN din ţară, precum Şcheii Braşovului şi Braşovechi, Ţara Făgăraşului, Ţara Chioarului, Ţinutul Neamţului, Mărginimea Sibiului, Parcul Natural Apuseni, Parcul Natural Lunca Mureşului, Sighetu Marmaţiei şi reprezentanţi ai Asociaţiei de Promovare şi Dezvoltare Turistică Neamţeană „Valea Ozanei”. Deci, dacă nu te pricepi, nu te băga unde nu-ţi fierbe oala.

Reporter: Tocmai de asta mă bag, ca să par intelectual şi de asta vă mai întreb încă o dată, cu toată politeţea şi preţuirea de care mă simt în stare: acest frumos tablou ce reprezintă?

Politician: Ca să te dumireşti cît de cît, iată îţi repet pentru ultima oară: noi când am mers în Viena am prezentat un tablou, cu patru piloni principali. Primul a fost gastronomia, al doilea a fost oferta turistică, apoi meşteşugarii şi al patrulea a fost folclorul autentic. Toate acestea au fost prezentate într-un tablou frumos, foarte atractiv, care are de toate.

Reporter: Şi unde-i tabloul pe care-l descrieţi? A rămas la Viena sau l-aţi vîndut la Casa de licitaţi Grimberg sau Alis sau te pomeneşti că l-aţi dus tocmai la Casa Christie’s?

Politician: Ar fi vrut ei, dar mi-am dat seama că nu-i de nasul lor. Şi pe urmă, tabloul respectiv nu mai este valabil şi de asta m-am apucat de pictat alt tablou.

Reporter: Cum o să se intituleze acest tablou original şi cîţi piloni o să aibă?

Politician: N-o să mai aibă piloni, o să aibă mai multe poveşti şi o să fie presărat cu perle. Iar perla noastră cu care ne mândrim este domeniul turismului. Este un domeniu în care mai este mult de făcut, că de asta pictez eu de zor. Dar secretul este abilitatea cu care îi iei parteneri pe agenţii care fac turism: pensiunile, hotelierii sau agenţiile de turism. Dacă se reuşeşte să-i convingi să se unească în asocieri şi să luptăm împreună avem numai de cîştigat. Aici noi avem o poveste frumoasă de succes, şi anume Asociaţia <Produs în Bucovina>.

Reporter: N-am înţeles şi nu vă supăraţi că vă întreb, în numele cititorilor noştri: ori vă luptaţi împreună cu agenţii care fac turism, cu pensiunile, cu hotelierii sau cu agenţiile de turism, ori pictaţi tablouri ornate cu perle? La urmă tabloul îl înrămaţi cu blăniţe de jder?

 

Politician: O să te dumireşti tu, la sfîrşit, cînd intrăm în EDEN.

Reporter: Edenu-i adică un fel de paradis sau un fel de rai sau un fel de Grădină a Maicii Domnului? Iertaţi-mă că vă bat la cap cu nelămuririle astea care se cer lămurite pentru cititorii ziarului nostru.

Politician: Foarte bine că întrebi, că de la şcoală nu înveţi nimic, de cînd l-au pus pe Popa Pesedistu ministru. De asta în perioada 20-23 septembrie 2018, Consiliul Judeţean Suceava a organizat un infotur de promovare turistică a Bucovinei, cu prilejul „Întrunirii Destinaţiilor EDEN din România”, acţiune stabilită a se derula în municipiul Suceava, destinaţia care a cîştigat primul loc din cadrul concursului Eden 2017.

Reporter: Fiindcă v-aţi referit la învăţămîntul nostru din ziua de azi, aş vrea să mă lămuriţi de ce o tînără din judeţ de la noi care a avut media 10 la bacalaureat este acum studentă în anul III la City University of London, deşi a primit de la preşedintele României o scrisoare în care acesta îi scrie: „România are nevoie de tineri ca tine, implicaţi şi responsabili. Sper că, după finalizarea studiilor, vei decide să dai ţării noastre prima şansă în parcursul tău profesional, iar aceasta să îţi ofere, la rîndul ei, oportunităţile de împlinire a potenţialului chiar aici, la tine acasă”.

Politician: Dacă-i scriam eu, nu mai era ea studentă la City University of London.

Reporter: Dar unde era?

Politician: Era cu siguranţă la Infotur în Bucovina, unde acum era înscrisă în programul infoturului, făcînd vizite la obiective turistice din municipiu, precum Muzeul de Istorie, Hanul Domnesc, Cetatea de Scaun a Sucevei, dar şi la obiective din judeţ, respectiv Mănăstirea Voroneţ, Muzeul Oului din Vama, Muzeul Etnografic şi Muzeul Ouălor din Ciocăneşti. Pe lîngă aceste vizite, mai descoperea îndeaproape frumuseţile naturale ale Bucovinei prin parcurgerea Transrarăului şi urcarea la punctul de belvedere „Piatra Şoimului”, dar şi prin parcurgerea unui traseu de easy rafting pe Bistriţa, de la Chiril. Şi dacă nu se lua după pesedistul de Popa, acum participa la „Oktoberfest în Est” şi la Tîrgul de toamnă „Produs în Bucovina”, ambele desfăşurate în parcul Ariniş, din Gura Humorului. Şi bine că mi-ai adus aminte, s-o bag şi pe dînsa-n tablou.

Fiţi sociabili!