Suceava, și Lombardia, și Caracal

Două evenimente mari și late au zguduit din temelii județul Suceava săptămîna trecută. Primul, evident, trecerea la cele veșnice a lui Pimen Suceveanul, iar cel de-al doilea bîlbîiala în ceea ce privește circulația fără adeverință pe proprie răspundere între diferite localități.

Cei 90 de ani de viață zbuciumați, cu bune, cu foarte bune și cu mai puțin bune, au contat foarte mult în lupta pe care arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înalt Preasfinția Sa Pimen, a dus-o cu COVID-ul. Luptă pe care, în ciuda rugăciunilor credincioșilor și a reprezentanților Bisericii și în ciuda tratamentelor inovative care i s-au aplicat, Pimen Suceveanul a pierdut-o. Definitiv. Dumnezeu să-l odihnească.

Decesul Înaltului Pimen reprezintă o lovitură pentru credincioși și pentru Biserică, însă, în același timp, înseamnă o nouă palmă peste obrazul județului Suceava. După ce la Spitalul Județean Suceava au fost problemele care au fost și după ce în județul nostru au fost cele mai multe cazuri de COVID, județului i-a murit și păstorul. E adevărat că la Suceava sînt și catolici, și baptiști, și evangheliști, și penticostali, și așa mai departe, însă numărul creștin-ortodocșilor este mult mai numeros, iar județul este recunoscut pentru mulțimea lăcașurilor de cult ortodoxe mai vechi sau mai noi. Practic, pe partea religioasă, Suceava l-a pierdut chiar pe conducătorul ei, ceea ce este foarte grav. Ce mai poți spune cînd cineva de la Bîrlad sau de la Buziaș strigă la tine să păstrezi distanța din cauză de spital, de număr mare de cazuri de COVID și de faptul că ți-ai pierdut păstorul din pricina noului coronavirus? Taci și înghiți. Pînă la un punct. Pînă la cel în care spui că, totuși, de la începutul crizei sanitare și pînă în prezent multe lucruri s-au schimbat în bine.

Și de parcă nu ar fi fost suficiente cele trei palme despre care am vorbit pînă acum, noi, sucevenii, ne-am mai tras singuri o palmă. Ne-am făcut de rîs în toată țara atunci cînd s-a aflat că marele Comitet Județean pentru Situații de Urgență, din care fac parte aproape toți șefii instituțiilor de stat degeaba ori de stat în fund și de făcut prostii, a hotărît că Șcheia, localitate lipită de municipiul Suceava, nu face parte din zona metropolitană, care, de fapt, nu există și de aceea accesul în și din comună se poate face numai în baza unor declarații pe proprie răspundere. Dacă decizia ar fi rămas valabilă, la Lidl-ul din Obcini, care-i pe raza comunei Șcheia, sucevenii ar fi putut merge numai cu declarație, iar cîteva străzi de la capătul de Vest al orașului ar fi putut fi traversate doar în baza acelorași hîrtii. Ca să nu mai vorbim despre disconfortul creat sutelor de șcheieni care lucrează în Suceava și sutelor de suceveni care lucrează în Șcheia, plus alte și alte aberații.

Nu doar că ne înjură lumea din toată țara și ne arată cu degetul ca fiind distribuitori autorizați de COVID, dar ne mai și rîde pentru aberațiile pe care le furnizăm ca pe niște perle întinse pe o sfoară pe care, de obicei, stau rufele spălate la soare.

Nu este suficient că ne-au scris unii pe frunte Lombardia? Mai trebuie acum să ne scrie și Caracal?

Fiţi sociabili!