Suceava nu e Sunderland

Stadionul „Areni” a intrat în hibernare, în timp ce Foresta Suceava iernează pe locul VI. Jucătorii echipei locale de fotbal de liga a III-a se vor întoarce la pregătire pe 21 ianuarie, iar în primăvară vom vedea ce-o ieşi. Oricum, şansele de promovare sînt aproape zero.

Sunderland este tot în liga a III-a, numai că în cea engleză, şi se află pe locul III. „Sunderland pînă la moarte” este unul dintre noile documentare oferite de Netflix. Cu ajutorul acestui documentar poţi afla că Sunderland este unul dintre cele mai iubite cluburi de fotbal din Marea Britanie şi că toată viaţa acestui oraş se învîrte în jurul fotbalului. Tinerii şi bătrînii, copiii şi pensionarii, femeile şi bărbaţii, toată lumea trăieşte prin fotbal şi pentru fotbal, iar preoţii ţin slujbe pentru echipa locală înainte de meciuri. Cu toate rugăciunile feţelor bisericeşti şi ale suporterilor, Sunderland nu a reuşit să se salveze de la retrogradare: prima dată de la cea din Premier League, iar a doua oară de la cea din Championship.

Sunderland este un fost oraş puternic industrializat, care a fost nevoit să-şi îngroape fabricile şi uzinele. Singurul lucru care i-a rămas oraşului este fotbalul. Cînd joacă Sunderland acasă, stadionul este luat cu asalt, iar cei care nu merg pe arena sportivă se aşează în faţa televizoarelor acasă sau prin cluburi şi aşteaptă să înceapă meciul. Chiar dacă echipa a traversat şi încă mai traversează momente grele, localnicii nu au părăsit-o. Aceştia merg în continuare la stadion, şi ce stadion!, şi îşi reînnoiesc abonamentele. În Sunderland, fotbalul este o religie. O religie care-i uneşte pe locuitorii fostului oraş industrial, indiferent de religiile acestora.

Mi-ar plăcea să văd şi la Suceava un stadion măcar pe un sfert ca cel din Sunderland şi un oraş unit de fotbal, aşa cum se întîmpla în anii ’80, atunci cînd Suceava avea o echipă, CSM, de mare clasă. Un alt liant nu văd. Că doar nu ne-or uni cele „n” hipermarket-uri care au luat locul fabricilor şi uzinelor. 

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava – 104 FM.

Fiţi sociabili!